Kívül-belül megújul Nagyvárad szecessziós múzeuma


-A A+

A végéhez közeledik a Nagyvárad szecessziós múzeumának otthont adó Darvas–La Roche-ház felújítása, a munkálatok 98 százalékával elkészültek, számolt be a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtószolgálata. A munkálatokkal május 31-éig kell elkészülni, a felújítás projektje pedig idén augusztus 30-án zárul.

Május és augusztus között kerülnek majd a helyükre a bútorok, ebben az időszakban digitalizálják és reklámozzák is a majdani szecessziós múzeumot.

A Darvas–La Roche-ház Széchenyi-tér (ma Libertății) felőli belső udvarán elkészültek a járdák, és befejezték a díszkutat, jelenleg a kerítésen dolgoznak.

A külső erkély járólapjai a helyükre kerültek, akárcsak a liftház melletti lépcső burkolata, az alagsori szobákban is elvégezték ezt a munkát, kialakították a mosdókat, és kifestették a szobákat. A földszinten és az emeleten véglegesítették a falak festését, és helyükre kerültek a színes üvegablakok is.

A majdani múzeum elektromos és informatikai felszerelései is megérkeztek, illetve a bútorok közel egyharmadát is elhozták már. A Nagyváradi Városi Múzeum munkatársai jelenleg a jövendő szecessziós múzeum kialakításának terveit véglegesítik, a tájékozató anyagok elkészítésén dolgoznak, illetve elkezdték az egyes majdani kiállítási tárgyak felügyeletbe vételét. A múzeum megkötötte a meglévő bútorok és festmények felújítására a szerződést a kulturális minisztérium jóváhagyásával dolgozó szakemberekkel, zárul a tájékoztatás.

A ház felújítását 2018 januárjában kezdte a Constructorul Sălard Kft., a kivitelezés áfával együtt 5,7 millió lejbe kerül, a felújításra a Regionális Operatív Programon keresztül nyert uniós támogatást a váradi önkormányzat.

(Címlapfotó: www.oradeainimagini.ro)

 








EZT OLVASTA MÁR?

X