Fotókon 238 nemzetiség viselete Székelyudvarhelyen – hivatalosan is rekord lehet


-A A+

Rekordok könyvébe illő népviseleti kiállítás nyílt meg a székelyudvarhelyi Márton Áron téren. A nem mindennapi teljesítmény (55 ország 238 nemzetiségének népviselete közel 1700 fényképen) Dávid Botond fotográfus több mint hat éves tudatos munkájának az eredménye.

A XI. Székelyföld Napok részeként Nemzetközi Népviseleti Fotókiállítás nyílt meg vasárnap, október 11-én a székelyudvarhelyi Márton Áron téren (a Patkóban), ahol egy felületen, közel 1700 fényképen tekinthető meg a világ 55 országának 238 nemzetiségi népviselete. Az esemény partnerei Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont volt. A szabadtéri tárlatot október 18-ig lehet megtekinteni.

„Minden egyes képet én készítettem, közel 1700 van kiállítva. Gyakorlatilag meglenne a 2020 darab, hogy az évszám is stimmeljen, de nem akartam dúsítani, egyrészt voltak problémás, úgymond könnyített népviseletek is, amelyeket például tánccsoportok tagjai viseltek” – nyilatkozta a Maszolnak Dávid Botond, akitől megtudtuk, hogy körülbelül hat és fél év tudatos munka áll a teljesítmény mögött.

„Ezt megelőzően is fényképezgettem, csak akkoriban még nem tudtam, mit kezdjek velük. Az egész alakos képeket tudatosan azt követően kezdtem el készíteni, hogy hagyományőrzők kifogásolni kezdték a fotókon látható pózokat. Ekkor terveztem el, hogy akkor legyenek olyanok, amelyeket ők is értékelnek” – magyarázta nevetve a fényképész.

A vasárnapi tárlat a kezdetben egyszemélyes, ma már egy egész csapatot maga mögött tudó Geofolk elnevezésű programnak a része, amely a rekord hitelesítését is megcélozta.

„Ebben a műfajban, ilyen típusú összeállítás még nem készült, ráadásul egy ember által. Ha csak 1100 kép lenne itt, akkor is rekord lenne, ezért nem ragaszkodtam a 2000-hez” – mondta Dávid Botond, aki a rekord hitelesítésével kapcsolatosan megjegyezte, hogy ez egy lassúbb, időigényes folyamat.

„Az azzal járó hírnév és publicitás valószínűleg jót fog tenni a projektnek, majd meglátjuk mit hozunk ki belőle” – fogalmazott az udvarhelyi fotós.








EZT OLVASTA MÁR?

X