Online szervezik meg a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált


-A A+

Bár a Kolozsvári Állami Magyar Színház csapata az utolsó pillanatig remélte, hogy sikerül fizikai formájában megtartani a hetedik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált, kedden bejelentették, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben mégis az online verzió mellett döntöttek.

A fesztivál meghirdetett időpontja november 19-29., az alcíme Horizontok, és arra keresi a választ, hogy milyen társadalmi, kulturális és gazdasági perspektíva elé néz a világ a 21. század derekán: folytathatjuk-e a megszokott módon a mindennapi életünket, vagy olyan radikális változásokra kényszerülünk, ami a kultúra továbbgondolását és a színház megújulását jelenti? A programból már meghirdettek néhány előadást a fesztivál Facebook-oldalán, ilyen Az ember tragédiája, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása Silviu Purcărete rendezésében, a svájci Compagnie Simon Senn – Théâtre Vidy-Lausanne Be Arielle F című performansza Simon Senn rendezésében, vagy a Kolozsvári Magyar Opera A pásztoróra / A gyermek és a varázslatok című kettős Maurice Ravel előadása Tompa Gábor rendezésében.

„Szerettünk volna nézőink számára egy színvonalas, külföldi és hazai társulatokat felsorakoztató, a maga fizikai formájában megszervezett fesztivált kínálni, ahogy mindig is ez volt az Interferenciák elsődleges célja, viszont a mostani vírushelyzet nem teszi ezt lehetővé” – írják közleményükben a szervezők, hozzátéve, hogy amennyiben a fesztivál kezdési időpontja előtt a korlátozásokat feloldják, műsorra tűzik azokat az előadásokat, amelyek szerepeltek a fesztivál eredeti programjában és Kolozsvárra tudnának utazni.

„Addig is egy sokszínű online műsor létrehozásán dolgozunk, ami, ha nem is pótolhatja a szemtől szembeni színházi találkozásokat, egy olyan szakmai színvonalra törekszik, ami képes lehet pótolni a színház hiányát” – fogalmaznak. A program alakulásáról a színház honlapján és Facebook-oldalán közölnek majd híreket.








EZT OLVASTA MÁR?

X