A Varázsfuvola online közvetítésével indul a 30. kolozsvári Nemzetközi Mozart Fesztivál


-A A+

A virtuális térben szervezi meg november 13. és 20. között a Nemzetközi Mozart Fesztivál jubileumi, harmincadik kiadását a Román Mozart Társaság, a Kolozsvári Magyar Opera, a Gheorghe Dima Zeneakadémia és a Transilvania Állami Filharmónia.

A fesztivált, akárcsak 30 évvel ezelőtt, most is a Varázsfuvola című opera nyitja. A Kolozsvári Magyar Opera előadását Tompa Gábor rendezte, a bemutatón fellépő szereposztásban pedig az a Gebe-Fügi Renáta énekelte Pamina szerepét, aki a 2017-es Mozart Fesztiválon az énekverseny első díját kapta.

A kerek évforduló és az online-ra korlátozott lehetőségek miatt a fesztivál ebben az évben a korábbi évek kiemelkedő koncertjeiből mutat be válogatást, például hallható lesz a Camerata Salzburg együttes, az Arcadia Vonósnégyes, a Diletto Musicale kamarezenekar, de olyan előadók is, mint Robert Levin, Seiya Ueno, Ya-Fei Chuang, Karola Theill, Cozmin Sime, Gottlieb Wallisch, Somlai Petra vagy Aurelia Vișovan.

A koncertközvetítések a fesztivál honlapjáról, a közzétett program szerint érhetők majd el, a meghirdetett kezdési időponttól számított 24 órán át.

A fesztivál keretében idén fiatal muzikológusok dolgozatokkal versenyeznek a Román Mozart Társaság tíz évvel ezelőtt elhunyt alapítójáról, László Ferenc muzikológus professzorról elnevezett díjért. Emellett online platformon nemzetközi zenetudományi konferenciát is szerveznek Mozart és Beethoven kapcsolatáról.

(Nyitókép: Kolozsvári Magyar Opera/Szabadi Péter)








EZT OLVASTA MÁR?

X