Online és ingyenes lesz az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál


-A A+

November 19. és 29. között több mint 30 színházi előadás felvétele követhető ingyenesen az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében. Az online program retrospektív jellegű, több színháztörténeti jelentőségű külföldi és hazai előadás lesz hozzáférhető, de olyan frissen bemutatott munkák is, mint Az ember tragédiája Temesvárról, Silviu Purcărete rendezésében.

Bár online nehéz megközelíteni egy hagyományos fesztivál élményét, a rendezvény folytonosságát mindenképp szerették volna megtartani, mert a 2021-es év költségvetési szempontból valószínűleg a jelenleginél is bizonytalanabb lesz, mondta el a Kolozsvári Állami Magyar Színház hétfői online sajtótájékoztatóján Tompa Gábor fesztiváligazgató.

A kulturális minisztérium, Kolozsvár önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatásával megszervezett Interferenciák fesztivál három fejezetre tagolódik. Az egyik az eredetileg tervezett, Horizontok alcímet viseli, bár a cím az elmúlt év tükrében átértékelődik. „Olyan időket élünk, amikor nem tudjuk kontrollálni az információkat, nem tudjuk az igazságtartalmukat, és ebben az évben nem csak a világjárvány, hanem több zavaros és drámai politikai-kulturális esemény is volt, Európát nagyon sok támadás érte és éri, és meg kell fogalmaznunk azt, hogy mi lesz az európai kultúrával, tudunk-e valamilyen módon kötődni az európai kulturális örökséghez, milyen értékek mentén tudunk tovább élni. Valamilyen változás lesz, aminek a színház mindig elébe megy, mert a jelenhez kötődik” – fogalmazott Tompa Gábor.A Horizontok szekcióban franciaországi, szerbiai, csehországi, németországi, oroszországi előadások mellett látható lesz Silviu Purcărete új rendezése a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznál, Az ember tragédiája, de a Kolozsvári Állami Magyar Színház több korábbi előadása is, így a Velencei kalmár, a Julius Caesar, A mélyben, a Viktor avagy a gyermekuralom, a Rosmersholm vagy a Kurázsi mama és gyermekei, valamint a Kolozsvári Magyar Opera Ravel-előadása.

Külön szekció foglalkozik majd az Európai Színházi Unió (UTE) 30. évfordulójával. Tompa Gábor, aki jelenleg a színházi egyesület elnöke, elmondta, az UTE megelőzte az Európai Unió politikai modelljét, sőt, túllépett azon, hiszen olyan színházakat is meghívott tagjai közé, amelyek 1990-ben még nem voltak, vagy azóta sem tagjai az EU-nak, de részei az európai kultúrának. Az évforduló alkalmából színháztörténeti jelentőségű előadásokat közvetítenek, többek között a Giorgio Strehler-féle híres Faustot, a Téli regét Declan Donnellan rendezésében, vagy a Karin Beier rendezte Vihart, amely többnyelvű, és minden színész a saját nyelvén játszik benne.Az OFF-szekció az a fórum, ahol fiatal alkotóknak és független társulatoknak adnak lehetőséget a bemutatkozásra, hívta fel a figyelmet a fesztiváligazgató. Ide válogatták be Leta Popescu két előadását, a Kolozsvári Állami Magyar Színháznál rendezett Lát(hatatlan) és a Reactor független színházi műheyben rendezett (IN)Korrekt címűeket, valamint egy rendhagyó, egynézős előadást, az Escapist.FBX-et. Az előadás koncepcióját kidolgozó Cătălin Bocîrnea a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ez egy VR-technológiával készült, részvételi előadás lesz, amiből egyfajta „előszót” mutatnak majd meg online. A cél a néző szerepére és a digitális felé eltolódott mai világra való reflexió: a néző tanúként, aktív szereplőként, megfigyelőként vehet részt benne. A produkció magyarul, románul és angolul is hozzáférhető lesz.

Az Interferenciákon megszokott közönségtalálkozók idén elmaradnak, egyetlen online workshopot tart fiatal rendezőknek Decland Donnellan a Téli rege című előadáshoz kapcsolódóan, illetve élő tartalom lesz még a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeiből álló Loose Neckties Society koncert, amelyet november 29-én este 21 órakor, záróeseményként közvetítenek majd a fesztivál Facebook-oldalán.A legtöbb előadást a Vimeo videomegosztó platformon mutatják be, ugyanis itt könnyen lehet majd választani az elérhető feliratok közül, de lesz olyan, amit Zoomon, másokat Facebookon lehet majd követni. Az előadások a meghirdetett időponttól kezdve a fesztivál másnapi vetítésprogramjának kezdetéig elérhetőek. A program itt található, minden előadás mellett fel van tüntetve, hogy milyen platformon hozzáférhető és milyen nyelven érhetők el hozzá feliratok.

Emellett bemutatják fizikai és elektronikus formában a fesztivál „rendes” katalógusát, amelyben benne lesznek azok az előadások is, amelyeket eredetileg beválogattak, de végül nem volt lehetőség bemutatni őket felvételről sem, illetve az Európai Színházi Unió 30 évéről szóló kiadványt is.








EZT OLVASTA MÁR?

X