A többit már láttad a moziban – új bemutató a sepsiszentgyörgyi színházban


-A A+

Újra várja közönségét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház, amely új bemutatót tart rögtön azután, hogy a városban lazítottak a járványügyi korlátozásokon és lehetővé tették, hogy megnyissanak. A kulturális intézmények és a nézőterek 30 százalékát foglalhatja el a közönség.  

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közleményben rámutat, hogy a társulat néhány tagja ugyan megfertőződött koronavírussal, ennek ellenére nem szünetelt a munka. Előkészítették a 2020–2021-es évad harmadik új előadását és zajlanak a negyedik produkció előkészületei is.

Martin Crimp A többit már láttad a moziban című kortárs darabjának magyar nyelvű ősbemutatóját Botos Bálint rendezésében december 19-én, szombaton este 7 órától a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében tartják. Martin Crimp kortárs brit drámaírót az „in-yer-face” színházi irányzat képviselőjének tartják. Ez a fogalom olyasmit jelent, hogy „bele-a-képedbe”, és ennek megfelelően provokatív és pimasz alkotói attitűd, egyfajta agresszív arculcsapásként értelmezhető – áll a színház közleményében.

A Botos Bálint rendező által lefordított A többit már láttad a moziban című darabja Euripidész Föníciai nők című klasszikus tragédiájának átirata, mely Oidipusz családja történetének egy megrázóan kegyetlen és fájdalmas epizódját meséli el. Találkozhatunk Iokasztéval, aki Oidipusz anyja és felesége egy személyben, a vérfertőzésből született tragikus sorsú gyermekeivel, Eteoklésszel, Polineikésszel és Antigonéval, valamint Iokaszté bátyjával, Kreónnal, a vak Theiresziásszal és a görög klasszikusok szokásos hírnökeivel is.

Ebben a változatban azonban a nők állnak a középpontban, akik valahol félúton helyezkednek el a görög kar és Macbeth boszorkányai között: miközben a szereplők szájába adják a szavakat, maguk irányítják a végzetet.

„Eldönthetetlen, hogy kortárs drámáról vagy klasszikus görög tragédiáról van szó. Valójában az a bravúrja Crimpnek ebben az adaptációban, hogy meghagyja a görög tragédiát, annak minden borzalmával és nagy érzelmeivel együtt, csupán annyit változtat benne, amitől még komplexebbé és enyhén posztmodernné válik a történet, ugyanakkor úgy frissíti a szöveget, hogy zavarba ejtően közel jönnek hozzánk ezek a nagy tragikus hősök” – vallotta Botos Bálint rendező a darabról.

Hozzátette, hogy fogyasztói társadalmunk dilemmái, sötét, eltagadott működési mechanizmusai mind ott feszülnek a szövegben, ezért bár elbűvölően grandiózus a történet, nem tudjuk megtenni nézőként vagy olvasóként sem, hogy eltávolodjunk tőle. Rendkívül érzékenyen, és Euripidész iránti mély tisztelettel írta át és hagyta meg tehát eredeti formájában a darabot a brit drámaíró, melyhez az előadás alkotói is megpróbáltak alkalmazkodni a színpadra állítás folyamán.

Az előadás elkészítésében Bajkó Blanka Alíz díszlet- és jelmeztervező, valamint Bocsárdi Magor zeneszerző voltak a rendező közvetlen alkotótársai. Szereplők: Benedek Ágnes, Fekete Mária, P. Magyarosi Imola, Szalma Hajnalka, Vass Zsuzsa, Pál Ferenczi Gyöngyi, Gajzágó Zsuzsa, Korodi Janka, Pignitzky Gellért, Kónya-Ütő Bence, Beczásy Áron, Pálffy Tibor, Derzsi Dezső, Kolcsár József és Mátray László.

Mivel az előadásokon csak a terem 30 százalékos lefedettsége engedélyezett, a jegyek száma korlátozott. A szombati bemutatót követően december 27-én láthatja még az előadást a sepsiszentgyörgyi közönség, 19 órai kezdettel. Jegyek telefonon foglalhatóak a Központi Jegyiroda 0267312–104-es és 0728083–336-os telefonszámain vagy a biletmaster.ro weboldalon.








EZT OLVASTA MÁR?

X