Kolozsvár nem aludt, Berlinné változott (GALÉRIA)


-A A+

Kolozsvár szombat éjszaka egy kicsit a művészetek Mekkájává, Berlinné változott. A több mint 24 órás programmaratonon közel 40 program, 20 helyszín - bábelőadások, koncertek, színház, performanszok, video mapping buli, partik, szabadtéri szobabiciklizés - várta egyebek mellett azokat, akik nem akartak aludni. A Kolozsvár sosem alszik projekt elérte célját: a kincses város szombat éjszaka teljesen a mienk volt.

Bár a programok már szombat délelőtt elkezdődtek, este nyolckor mi is elindultunk, és öt órán át élveztük a pezsgést.

Első utunk a Főtér és a Deák Ferenc utca sarkánál felállított hőlégballonhoz vezetett. A KIFOR csapata óriási, négy tonnás hőlégballonnal szeretett volna egyedülálló kilátás nyújtani kolozsváriaknak a városra, ottjártunkkor, este nyolc után viszont a ballont még nem tudták a magasba emelni.

Az épületek között túlságosan nagy volt a huzat és a szél ahhoz, hogy a szervezők garantálni tudják a kosárban tartózkodók testi épségét. "Ha a szél elviszi a kosarat, nincs az az emberi erő, amely visszafogja a négy tonnás ballont" - avatott be az egyik szervező. Így a kíváncsiskodók csak be- meg kiszállhattak a földön dekkoló kosárból, de az élvezet így sem maradt el.

A Tranzit Házba menet még sikerült készítenünk egy fotót a Szent Mihály templom előtti parkolóban felállított szobabiciklikről, amelyeken nem sokkal később már rengetegen tekertek.

A Tranzit Házban egy beszélgetés közepébe csöppentünk, amelynek témája: a Szamos jövője. Az éjszaka folyamán itt szabadtéri vetítéseket, beszélgetéseket szervetek a Szamos parti éjszakák projekt keretében.

A beszélgetés után kedvünk szottyant egy kis bábelőadást nézni, így a Ioan Bob iskola udvarára sétáltunk, ahol a Puck Bábszínház éppen a Vasilache és Mărioara című előadását játszotta. A Varga Ibolya rendezte bábelőadásban Vasilache, a kertelést nem ismerő hős, szembeszegül az ördöggel, a halállal, hogy a végén a halál is meghaljon.

A zenei aláfestést élőben, dobokkal, sípokkal, csengőkkel biztosították.

A Főtérre igyekezvén megnéztük, hogyan tekernek a szabadtéri szobabicikliken. A tekerés báját az adta, hogy bárki felpattanhatott a kétkerekűekre, és az edző instrukcióit követve fogyhatott egy kicsit.

Mi csak megközelítettük a bicikliket, és máris ajándékokat kaptunk: telefonkártyákat és egy 000-ra nyíló apró lakatot.

A Főtéren közben elkezdődött a kultúrmaraton egyik csúcspontja: a Földönkívüli bohócok című előadás nemcsak látványosságában hódított, hanem mondanivalójában is levette a lábáról a kicsiket és nagyokat.

A történet a bohócok bolygóján kezdődik, amelyet el kell hagyniuk a szimpatikus és naiv szereplőknek (mert az felrobban), a Földre keveredvén pedig megpróbálnak beilleszkedni. Amikor már-már emberré változnak, ölnek, gyűlölnek, gyárban dolgoznak és ármánykodnak, rájönnek, hogy ők mégiscsak bohócok. Mennének is vissza a bolygójukra, ha az nem állna apró darabokban.

A mondanivalót színes, vicces, interaktív jelenetek oldották, a szereplők a közönség soraiba is simán elvegyültek, sőt pár apukából és gyerekből anyukajelölt lett. Az előadás végén a bohócok előszeretettel szelfiztek a közönséggel.

A darabot Eli Simon írta és rendezte, a zenét az élőben játszó Ada Milea szerezte, a bohócok a román állami színház színészei voltak.

A földönkívüli bohócok után visszautaztunk a jövőbe. Az Origo Kulturális Egyesület Vissza a jövőbe című performanszán különböző korosztályú képzőművészek mutatták meg az utcán, hogyan válnak alkotóköveivé, színfoltjaivá a városnak.

A performansz során 25 művész az Insomnia kávéháztól a Jókai utcára cipelt egy-egy 75x75-ös polisztirén-kockát, egy vödör festéket és más kellékeket, majd ott a közös formát közös tematikára saját egyéniségének, lelkiségének megfelelően feldolgozta. Az alkotófolyamatot bárki végignézhette.

Aki lemaradt az élményről, az elkészült alkotásokat az Insomniában még megnézheti.

A túra végén még bekukkantottunk a Francia Kulturális Intézethez, ahol klasszikus, komolyzenei koncertet adtak különböző vizuális és elektro-akusztikus effektekkel megspékelve.

A Bánffy-palota udvarán szintén a video mapping adta a vizuális élményt, a felpörgetett zenét pedig K-LU, MARIKA, INDJSTOINE keverték.

A Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 keretében megszervezett Kolozsvár sosem alszik programmaraton vasárnap is folyatódik. A program itt böngészhető. Aki pedig további élményekre vágyik, az itt nézheti meg azokról az eseményekről készült fotókat, amelyekről mi lemaradtunk.








EZT OLVASTA MÁR?

X