Otthonról is megcsodálhatjuk a Vatikán kincseit


-A A+

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet hétfőn mutattak be a sajtónak.

A legtöbb látogatót vonzó nevezetesség, a Sixtus-kápolna jelenleg csak egy 360 fokos fotón tekinthető meg, de már dolgoznak a szentély virtuális bejárhatóságán.Az intézmény honlapján eddig csak a legelemibb információk voltak elérhetők, noha a múzeumegyüttes a világ egyik legjelentősebb műgyűjteménye. Az új honlapon egyelőre 13 ezer oldalnyi információ található öt nyelven, több mint 3000 műalkotás nagyfelbontású fotója tölthető le, és 57 virtuális túrát lehet tenni a gyűjteményeken kívül akár a vatikáni kertekben vagy a castelgandolfói pápai nyaralóban.

Az internetes oldalon jelenleg 4000 műalkotásról található információ a vatikáni múzeumokban kiállított 20 ezerből, de egy éven belül a teljes kiállítási anyag katalógusát elérhetővé akarják tenni online. Barbara Jatta, a múzeumok januárban hivatalba lépett új igazgatója - az első nő a több mint fél évezrede fennálló intézmény élén - hosszabb távon hozzáférhetővé akarja tenni a Vatikán birtokában lévő összes - mind a 200 ezer - műkincset, a közszemlére tetteken kívül a raktárakban porosodókat is.

Az új portál tovább könnyíti az online jegyvásárlást és előjegyzést is, amivel a Vatikán a múzeumok előtt kígyózó hosszú sorok teljes felszámolását szeretné elérni. Ferenc pápa bátorítja, hogy az eredetileg csak kevesek műélvezetének szánt remekműveket minél többen megtekinthessék. Az 1506-ban alapított Vatikáni Múzeumokat évente 6 millió látogató keresi fel.
EZT OLVASTA MÁR?

X