Vasárnap zárult a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár


-A A+

Többek között Arany Jánosról szólt a hétvége a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. A vasárnap zárult rendezvényen gazdag program várta a felnőtteket és a gyermekeket is.

A Kaláka együttes szombat délelőtt gyerek-, este pedig felnőttkoncerttel lépett teltház elé a színház nagytermében, meghívottjuk Lackfi János költő volt, aki a gyerekeknek a Kutyából szalonna című, frissen megjelent kötetéből adott elő, míg a felnőtteknek Arany János-estet mutatott be az együttessel közösen.Lackfi részt vett a Költők kerekasztala című rendezvényen is, ahol Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve hét költő és a műsorvezető idézte meg a nagy magyar költőóriás alakját. Arany János és Krúdy Gyula volt az, aki a legtöbbet tudott a magyar nyelvről, nyitotta meg a beszélgetést Mészáros Sándor moderátor, majd arra kérte a vendégeket, hogy röviden mondják el, mit jelent, jelentett számukra Arany.

Demény Péter szerint Arany Jánost titkos rokonság fűzte Máraihoz, hiszen ő is belső emigrációban élte le fél életét, hiszen a legjobb barátja a harctérre ment meghalni, így egyedüliség, magány kísérte életét. Demény Epilóg című, Arany-ihlette versét olvasta fel.László Noémi úgy fogalmazott, még mindig nem elég bölcs Arany János szövegeihez, de felolvasta néhány versét, amelyben mégis található némi Arany-hatás.

Karácsonyi Zsolt néhány, a Hamlethez kapcsolható verset olvasott, Markó Béla pedig elárulta, hogy Arany Jánostól tanult magyarul beszélni kisgyerekként. Hogy ki a legnagyobb költő, azt nem lehet eldönteni, de abban mégis Arany a legnagyobb, hogy ő volt a nemköltő költő, aki kilógott a költőkről alkotott kliséből, és ha ezt megpróbálták ráerőltetni, idegesen utasította el. Markó három szöveget olvasott fel, az empátiától iróniáig. Lackfi János a Szilágyi Erzsébet kezdetű költemény átírt változatát ismertette meg a közönséggel, Fekete Vince A méh románca című versét olvasta fel. Lövétei Lázár László elhozta magával az Arany-kötetét, és arról beszélt, hogy mit jelent számára ma is a költő-óriás.

Szombaton a színház protokolltermében Arany János összes versét Gyéresi Júlia színművész olvasta fel.Öt éve már, hogy a könyvvásár szervezői kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a legkisebbeket, a kamaszokat és ifjakat is megszólítsák, számukra is gazdag és vonzó programot állítsanak össze. A Klubteremben egymást követték az interaktív könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, a különféle játékok, tevékenységek. Albert Homonnai Emő: Lencsi könyve, László Noémi: Bodzabél, Molnár Krisztina: A házicsoki színe, Zágoni Balázs: Barni prágai öltözete, Soós István: Cincen Ficc – Egy kisegér kalandos utazásai című kötetének bemutatója mellett Eperjesi Noémi képzőművészeti foglalkozásán az illusztrációkészítést tanulhatták meg, vagy Demeter Évával papírszínházas foglalkozáson vehettek részt a kisebbek, akiket interaktív mesemondás, zenehallgatás, bábjáték is várt.A legkisebbeket a puha-fedeles könyvek várták, a kisiskolások meséskönyvek szerzőivel találkoztak, társasjátékoztak, a kamaszok kérdéseket tehettek fel a szerzőknek. Színes díszlet, puha párnák, otthonos hangulat fogadott mindenkit, aki belépett a terembe, ahol a földön ülve lehetett hallgatni a történeteket és meséket.








EZT OLVASTA MÁR?

X