Színpadra viszi a gyergyószentmiklósi hideget a Figura


-A A+

A gyergyószentmiklósiak nem fognak dideregni a nézőtéren, de magukra ismerhetnek a Hideg - Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról című előadás négy melankolikus, komikus és rejtélyes történetében. Fiatal alkotópáros ősbemutatójára készül a Figura Stúdió Színház.

Elise Wilk Hideg című darabját, az évad ötödik bemutatóját Leta Popescu jegyzi rendezőként, az előbemutatóra vasárnap este 7 órától kerül sor.A színház közleménye szerint a néző megismerheti például a hokipálya és a gyergyói hokicsapat történetét, kiderül, milyen egy különös találkozás mínusz 50 fokban és felteheti a kérdést: Csíkszeredában, vagy Gyergyószentmiklóson van hidegebb? Az előadás szól még rejtélyes eltűnésekről, borvízforrásokról és végtelen krumpliföldekről is, valamint közben felbukkan az örök fiatalság titkát jelentő kék fény. A produkció nem sorolható be a klasszikus műfaji kategóriákba, de tartalmaz borzalmakat, szerelmet, rejtélyt és egy kis sci-fit is, ígérik az alkotók.

„A Hideg egy Gyergyószentmiklósról szóló áldokumentarista írás. A darab szereplői soha nem léteztek, a történetek is a fantázia szüleményei. Az egyetlen létező tény, hogy Gyergyószentmiklóson nagyon hideg van. Amikor beköszöntenek a hosszú, fagyos téli éjszakák és köd borítja a várost, az emberek behúzódnak otthonaikba és meséket találnak ki. Mert így gyorsabban telik az idő. Mert így elszökhetnek kis időre egy más világba. Meglehet, egyszerűen csak azért mesélnek, mert így kevésbé magányosak. A Hideg arról az igényünkről szól, hogy mesélhessünk és meséket hallhassunk” – írja Elise Wilk, a darab fiatal, brassói születésű szerzője.„Nem létezik város történetek és történelem nélkül. Nem létezik város szerelem, magány, vagy humor nélkül és minden városban történnek bűncselekmények is. Nem csak dokumentumfilmekből, vagy hírekből érthetünk meg egy közösséget. A kitalált történeteink is rólunk beszélnek. Nem valóságos statisztikai adatok által, hanem a hely hangulatán keresztül. Hogy miért Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról? Talán azért, mert itt másképp villan a fény” - beszél az előadásról a rendező, Leta Popescu.

Az előadás szövegét Czegő Csongor fordította magyarra. Játsszák: Bartha Boróka, Boros Mária, Faragó Zénó, Kolozsi Borsos Gábor, Máthé Annamária, Moșu Norbert-László, Tamás Boglár, Vajda Gyöngyvér. A díszlet és jelmez Török Réka munkája, zeneszerző Bocsárdi Magor.

A Román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Bethlen Gábor Alap (BGA) támogatásával megvalósuló előadást feburár 19-én és március 2-án is előadják. Az előbemutatóra 20 lejért, a későbbi időpontokra15 lejért lehet jegyet váltani, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportkedvezménnyel (min. 10 fő) 10 lejbe kerül a belépő. Jegyek válthatók munkanapokon délután három és este hét óra között a Figura Stúdió Színház előcsarnokában található jegypénztárban, illetve online








EZT OLVASTA MÁR?

X