„Ússzál, ússzál gyorsan, a legjobb ebben a sportban” – Kolozsváron járt Hosszú Katinka


-A A+

Több mint 900 gyereknek adatott meg szombaton délelőtt Kolozsváron az a lehetőség, hogy egy valódi világsztárral, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával ússzon. Az apropót a Sports Culture Sport Klub Egyesület által szervezett 24 órás úszás szolgáltatta, amihez nevét adta a Romániában is jelen levő Univer cégcsoport. A vállalat Hosszú Katinka egyik főszponzora és egy nemes gesztussal „kikölcsönözte” az úszóbajnokot Kolozsvárnak.

 A kincses város pedig élt is a lehetőséggel, gyerekek és felnőttek százai jöttek el a Iuliu Hațieganu sportparkban található Universitas egyetemi uszodába személyesen találkozni azzal a sportolóval, akit eddig a legtöbben csak a tévében láthattak. Katinka pedig a legnagyobb profizmussal felszólalt a megnyitón, széles mosollyal állta a rajongók rohamát és szelfizett velük – parton és medencében –, tucatnyi interjút adott a sajtónak (parton), majd több mint egy órán át dedikált, fotózkodott, beszélgetett a rajongókkal.

Egynyelvű multikulturalizmus. Egy pillanatra érdemes megállnunk a megnyitónál. A rögtönzött eseménynek öt felszólalója volt - Demény Attila (Sports Culture), Oláh Zoltán (Univer Románia), Hosszú Katinka, Oláh Emese (Kolozsvár alpolgármestere) és Boros Bálint Julianna (BBTE Testnevelési Karának dékánhelyettese). Mindannyian magyarok, viszont utóbbi kettő egymondatos üdvözlő szövegén kívül csak Katinka beszélt magyarul (román tolmácsolással), annak ellenére, hogy a lelátókon ülő szülők és a medence partján levő gyerekek 90 százaléka magyar anyanyelvű volt. Az pedig különösen disszonánsan hatott, hogy a magyar nemzetiségű felszólalók románul elmondott beszédét nem fordították le magyarra, hiszen a díszmeghívott Hosszú Katinka és Magyarországról érkezett csapata mellett a medence partján levő kisiskolás gyerekek zöme sem értette a beszédeket.

Itt, a medence sarkánál felállított dedikálós asztalnál pillantottuk meg Veress Ernát. Mint arról a Maszol is beszámolt, a székelyudvarhelyi lány idén tavasszal három éremmel – arany, ezüst és bronz – tért haza az Abu-Dzabiban megrendezett speciális olimpiai játékokról. Erna elsőnek állt be a sorba, hiszen több száz kilométert tett meg szülővárosából azért, hogy találkozhasson Katinkával. „Katinka a példaképem” – jött azonnal a válasz, amikor arról érdeklődtünk, hogy miért ragaszkodott ahhoz, hogy itt lehessen. A példakép pedig méltóképpen fogadta Ernát, dedikálás és közös fotó után még össze is ölelkezett a két bajnok.

Demény Attila, a Sports Culture Egyesület elnöke az esemény házigazdájaként arról számolt be a Maszolnak, hogy csapatok tucatjai, összesen több mint kilencszázan jelentkeztek be az Univer-24-re.

A 24 órás úszást Florin Tomoș és Andrei Ioniță vállalta be, ők vasárnap délelőtt 11 óráig folyamatosan úsznak majd - rövid szünetekkel - , miközben a többi sávon egymást váltják majd a járulékos rendezvények résztvevői. Szombat délelőtt a a gyerekek számára volt fenntartva, de a délután és éjszaka folyamán tapasztaltabb sportolók is élvezhetik az úszás örömét. 








EZT OLVASTA MÁR?

X