Nem hajlandó bocsánatot kérni a FCSB a magyarellenes skandálásokért


-A A+

Öt pontba szedett Facebook-bejegyzésben utasította el a bocsánatkérésre való felszólítást Mihai (Meme) Stoica, a FCSB labdarúgócsapat sportigazgatója azt követően, hogy a fővárosi egyesület játékosai a szurkolókkal együtt Magyarországot és az erdélyi magyarokat gyalázó rigmusokkal ünnepelték a Sepsi OSK legyőzését a Román Kupa múlt heti döntőjében.  

 

Mint írja, azért nem állíthatta le a skandálást, mert ott se volt. Sepsiszengyörgyi kollegáját, Hadnagy Attilát pedig azért nem hívhatta fel, mert soha nem beszélt vele telefonon. „És őszintén, tőlem sem kértek bocsánatot, amikor a háromszéki szurkolók engem szidalmaztak a bajnoki meccseken. Tisztán és érthetően, szép hanglejtéssel, az anyanyelvemen” – tette hozzá az FCSB sportigazgatója.

Stoica bejegyzéséből az is kiderül, hogy nem zavarta és következésképpen nem tette szóvá, hogy a Román Kupa döntőjén a háromszéki csapat küldöttsége magyarul biztatta a pályán levő játékosokat. Negyedik pontként azt emlegeti fel, hogy a magyar kormány "tölti fel" a román futballhatóságok által szervezett sorozatokban szereplő csapatok bankszámláit. Mint írja, őt ez se zavarja, de lehet, hogy vannak olyan román szurkolók, akiknek ez nem tetszik.

"Amúgy azt vettem észre, hogy a jelen levő szurkolóknak 'nemzetközi problémájuk' volt, nem a Sepsi OSK-t, Kovászna megyét, Sepsiszentgyörgy városát vagy Hadnagy Attilát támadták" - írja Mihai Stoica a Magyarországot gyalázó rigmusokra utalva. Afölött viszont 'szemérmesen' átsíklik, hogy a Magyarországot gyalázó rigmus második részébe már az erdélyi magyarokra használt "bozgor' (hazátlan - szerk. megj.) kifejezést is beleszőtték az ünneplésbe. Utolsó pontként megpróbálja felmenteni a vád alul a játékosokat azzal, hogy a klub címerével ellátott maszkokat viseltek a szurkolók látogatásakor, így nem lehet megítélni, hogy valójában szitkozódtak-e vagy sem.

Ennek ellentmondani tűnnek az alábbi képsorok, ahol egyértelműen látszik, hogy a FCSB játékosai aktív résztvevői a Magyarországot és az erdélyi magyarokat gyalázó ünneplésnek. 

  

A gyűlölködő kórust Gheorghe Mustață, a FCSB szurkolóinak egyik vezetője vezényelte, aki ezt követően motivációs beszédet tartott a csapat tagjainak. A vezérszurkoló a közelmúltban töltötte le hat éves börtönbüntetését, többek között erőszakos cselekedetekért, gyilkossági kísérlet, és zsarolás miatt ítélték el. 

Mint írtuk, a magyargyalázó ünneplés ellen a Sepsi OSK, az Országos Diszkriminációellenes Tanács és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat is panaszt tett. 








EZT OLVASTA MÁR?

X