Hogy kerülnek több száz éves ősnyomtatványok egy Neamţ megyei betongödörbe?


-A A+

Börtönbüntetésre ítéltek hét végén az Egyesült Királyságban 12 román állampolgárt, akik könyvritkaságok rablására szakosodtak. A bűnszervezet Romániában rejtette el Newton, Galileo, Petrarca munkáinak felbecsülhetetlen értékű kiadásait, írja a G4media.ro.

Három évbe telt, amíg sikerült a nyomukra bukkanni: a brit hatóságok 2017 februárjában kezdtek el nyomozni a csoport tagjai után, akiket a román rendőrség és az olasz csendőrség (Carabinieri) segítségével, az Europol és az Eurojust szervezetek támogatásával sikerült beanozosítani. 2019 júniusában több személyt letartóztattak, és 45 nagy-britanniai helyszínen tartottak házkutatást.

A Kingstown-i bíróság csütörtökön, illetve pénteken hirdetett ítéletet az ügyben, a vádlottakat, akik mindannyian beismerték vétkességüket, 3,3 évtől 5,8 évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek, kit lopásért, kit a lopás eltervezéséért, és a lopott javak külföldre csempészéséért. A bűnszervezet 4,5 millió angol font (közel 5 millió euró) értékben tulajdonított el különböző javakat.

Neamţ megyei betongödörben bukkantak a zsákmány egy részére

Az elrabolt könyvek egy részét mindössze két héttel ezelőtt találták meg Romániában: a több mint 2,5 millió eurót érő zsákmány 200 darab 1500 előtti ősnyomtatványt tartalmazott.

Az AFP tudósítása szerint filmbe illő akciót hajtottak végre a rablók a 2017. január 29-ről 30-ra virradó éjszaka, amikor a Nyugat-Londonhoz tartozó Feltham városában a tetőn keresztül hatoltak be egy raktárba, és 12 métert ereszkedtek lefele anélkül, hogy a riasztóberendezés érzékelte volna a jelenlétüket. Többek között Galileo, Isaac Newton műveinek első kiadását, egy Petrarca inkunábulumot, több ritka Dante Alighieri kiadást és Francisco de Goya 80 vázlatát vitték magukkal. A könyveket az Amerikai Egyesült Államokba, egy nemzetközi könyvvásárra szerették volna eljuttatni.

Az elrabolt könyvritkaságokat egy Neamţ megyei házban találta meg a rendőrség. Az értékes tárgyakat egy betongödörbe rejtették műanyagba csomagolva, és építkezési hulladékkal takarták le.

A bűnbanda nem csak könyveket, hanem telefonokat, tableteket, számítógépeket is lopott.

(Címlapfotó: Pixabay)








EZT OLVASTA MÁR?

X