Államtanácsos: tenni kell a roma közösség integrációjáért


-A A+

Az intézményeknek és a politikai osztálynak is kötelessége, hogy küzdjön a diszkrimináció ellen, hogy javítson a romák társadalmi integrációján – jelentette ki Dana államtanácsos a Victoria palotában a roma holokauszt nemzetközi napján.

„1944. augusztus másodikán a 'cigány lágernek' nevezett Auschwitz-Birkenau táborban több ezer roma férfit, nőt és gyereket küldtek gázkamrába. Az erre emlékező események felhívják a figyelmet a rasszista gyűlölet és a szélsőséges ideológiák következményeire. A mi kötelességünk gondoskodni arról, hogy ezek az események soha ne ismétlődhessenek meg, és hogy a világ megértse, hogy békében, az egymás iránti tiszteletben kell élni” – nyilatkozta Varga.
Az államtanácsos kifejtette: sajnos Európa egyes országaiban ma is diszkriminálják a roma közösséget, és itt Ukrajnát és Olaszországot hozta fel példának.

„Elengedhetetlen, hogy a modern társadalmak képviselői megvalósítsák az Európai Unió jelmondatát: egyesülve a sokféleségben. A romák az európai társadalom részét képezik” – hangsúlyozta Varga.

Hozzátette: senkinek nem származhat hátránya etnikai hovatartozása miatt. „Az intézményeknek és a politikai osztálynak kötelességük, hogy küzdjenek a diszkrimináció ellen, hogy javítsanak a romák társadalmi integrációján” – mutatott rá az államtanácsos.

Augusztus másodikát az Európai Parlament 2015. április 15-ei határozata nyilvánította a roma holokauszt európai emléknapjává








EZT OLVASTA MÁR?

X