Szegények világnapja: rászorulókon segítenek a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai


-A A+

„Olyan, mintha a szegények világnapja a Máltai Szeretetszolgálat saját világnapja lenne, hiszen a szervezetünk mottója: A hit védelme és a szegények szolgálata” – magyarázta megkeresésünkre Pünkösti Zsolt, a Máltai Szeretetszolgálat Kolozsvári Fiókszervezetének vezetője.

November 17-én, az egyházi év 33. vasárnapján, harmadik alkalommal tartják a szegények világnapját. Ferenc pápa 2016-ban, az irgalmasság szentéve végén hirdette meg a világnapot az egyházban, azzal a céllal, hogy a keresztény közösségek nyújtsák ki kezüket a szegények és rászorulók felé. A pápa azt kéri az emberektől, hogy keressék föl a lakónegyedükben élő szegényeket, nyújtsák ki feléjük kezüket a barátság és a szolidaritás jegyében, a kiselejtezés és a pazarlás kultúrájával szemben pedig a találkozás kultúráját válasszák. Ferenc pápa 2019-es üzenete a világnapra: A szegények nem csalatkoznak reményükben

Amint megtudtuk, a szervezet a világnap alkalmából számos rendezvénnyel készül az ország több pontján, elsősorban adományok (tartós élelmiszerek, takarók, vastag ruhák, higiéniai eszközök) gyűjtésével és adományozásával segítenek a hajléktalanoknak és a rászoruló családoknak. Mindezt az egyházzal – ez alatt értve nem csak a katolikus egyházat – együttműködve. A világnap alkalmából szervezett programok között a legtöbb esetben a mise is szerepel.

Pünkösti Zsolt elmondta: csütörtökön Kolozsváron a Református Kollégium diákjai által készített étellel kedveskedtek a rászorulóknak, vasárnap pedig a szentmisék alatt takarókat és meleg ruhákat, valamint tartós élelmiszereket gyűjtenek a piarista templomban, sötétedés után pedig a Hajléktalan Misszióval egyeztetve osztják szét azoknak, akik nem jutnak el a hajléktalanszállóra, de tartós élelmiszereket adnak kolozsi rászoruló családoknak is.

Nagyenyeden szerdán szerdán Szent Erzsébet életéről szóló filmet vetítettek a fogyatékkal élő fiataloknak és szüleiknek, november 13. és 16. között pedig 30-35 családnak osztanak szét tartós élelmiszert és higiéniai termékeket.

Vasárnap este 8 órától Aradon a szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a Kürtösi úti (Calea 6 Vânători 55. sz.)  éjjeli menedékhelyre mennek, ahol takarókat, paplanokat, párnákat adományoznak és édességcsomagokkal kedveskednek a hajléktalanoknak. A szegények világnapján Brassóban szentmisét tartanak, majd meleg étellel várják a hajléktalanokat.

A Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti szervezete november 17-én egy 24 órás tevékenységgel készül, amelyben mintegy 100 önkéntes vesz részt. Főzés, étkeztetés, játék a hátrányos helyzetű családok gyerekei számára, látogatás az állami idősotthonba, adománygyűjtés, szentmise – ez mind mind része a szegények világnapjára szervezett programnak, melynek célja a segítés és felhívni a figyelmet a rászoruló családok támogatásának fontosságára.

Sepsiszentgyörgyön a szeretetszolgálat székhelyén többek között szendvicseket és muffinokat készítenek, amelyeket az utcán élő nélkülőzőknek adnak, a megyei kórházban betegeskedő időseket is meglátogatják, akiknek higiéniai termékeket osztanak szét.  Vasárnap este moziklubot szerveznek a hajléktalanoknak.








EZT OLVASTA MÁR?

X