Szigorúbb börtönbüntetés járna a 14 évnél fiatalabb kiskorúval létesített szexuális kapcsolat miatt


-A A+

A szenátus jogi bizottsága által kedden elfogadott javaslat szerint 5-től 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanának minden olyan cselekedetet, amely 14 év alatti kiskorúval való szexuális kapcsolat létesítését implikálja.

A módosító tervezet kezdeményezője Şerban Nicolae szociáldemokrata párti szenátor, aki szerint 4-ről 5 évre kell megemelni a kiszabható büntetés alsó, és 11-ről 12 évre a felső határát olyan esetben, amikor 18. évét betöltött személy szexuális kapcsolatot létesít egy 14 évnél fiatalabb kiskorúval.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy nemi erőszaknak minősüljön minden olyan szexuális kapcsolat, amelyet 15 évnél fiatalabb kiskorúval létesített egy nagykorú, anélkül, hogy be kellene bizonyítani a kényszerítést vagy az áldozat ellenállásra való képtelenségének tényét. Az indítványozó politikus szerint azért is kell megemelni az ilyen esetben minimálisan kiszabható büntetést, hogy ne lehessen felfüggesztett börtönbüntetést kiszabni.

A tervezet szerint ugyanakkor 15-ről 16 évre emelnék azt a korhatárt, amikor már konszenzusosnak lehet tekinteni a nemi aktust.

A legfelsőbb bíróság adatai szerint 2016 és 2018 között 553 jogerős ítélet született kiskorúval létesített nemi kapcsolat miatt, 962 esetben pedig nemi erőszak miatt. Az indoklás szerint azonban a bíró sok esetben a nemi erőszak kategóriája helyett kiskorúval létesített szexuális kapcsolatként sorolja be a 14-15 éves kiskorúval szemben elkövetett tetteket, és ezen változtatni kell. A szenátus első házként fogja tárgyalni a tervezetet.
EZT OLVASTA MÁR?

X