FONTOS – Hatályba lépett a részleges kijárási tilalom Romániában


-A A+

Hétfő este 22 órától hatályba lépett a részleges kijárási tilalom Romániába. Az előírások szerint a szükségállapot lejártáig este 10 órától reggel 6 óráig csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket az emberek. A Maszol értesülései szerint már az első éjszaka szigorúan ellenőrizni fogja a rendőrség a tilalom tiszteletben tartását.

Mint korábban írtuk, egy saját felelősségre tett nyilatkozatot is magukhoz kell venniük azoknak, akik este 10 és reggel 6 között elhagyják az otthonukat, amiben megindokolják a lakhelyelhagyást. Ezt a dokumentumot a személyi igazolványukkal együtt fel kell mutatniuk igazoltatáskor a hatóságoknak.

A saját felelősségre tett nyilatkozat formanyomtatványát le lehet tölteni több kormányzati intézmény honlapjáról (például innen). Kinyomtatása után ki kell tölteni a személyes adatokkal, meg kell jelölni a felsorolt lakhelyelhagyási okok valamelyikét, és alá kell írni. A Stratégiai Kommunikációs Csoport hangsúlyozza: ha kinyomtatása nem lehetséges, a nyilatkozatot kézzel is meg lehet írni, a formanyomtatvány modellje alapján.

A rendőröknek, csendőröknek, helyi rendőrség tagjainak joguk van igazoltatáskor lefényképezni az iratot. A Stratégiai Kommunikációs Csoport emlékeztett: a hamis nyilatkozattételt a törvény 3 hónaptól két évig terjedő börtönnel vagy bírsággal bünteti. Információink szerint hétfőről keddre virradóan a hatóságok szigorúan ellenőrzni fogják a kijárási tilalom betartását. További részleteket itt olvashat.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X