Megállapodás van róla, mégsem nyílt meg a Tornya–Battonya határátkelőhely


-A A+

Nyolc átkelőt használhatnak a magyar–román határon az ingázók – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a Facebook-oldalán. Az Arad és Békés megye közötti Tornya-Battonya határátkelőhely azonban nem nyílt meg, a két ország közti megállapodás ellenére sem.

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében a magyar és a román kormány is hozott a személyforgalom korlátozására vonatkozó intézkedéseket a határain. Ezek azonban nehéz helyzetbe hozták mindazokat, akiknek a munkahelyük vagy a termőföldjük a határ túloldalán található.

Az ő érdekeiket szem előtt tartva a román és a magyar kormány már korábban megállapodott három határátkelő megnyitásáról az ingázók számára. Ezek Bihar megyében a Székelyhíd–Létavértes és Nagyszalonta–Méhkerék, illetve Szatmár megyében a Csanálos–Vállaj határáteklőhelyek. A két kormány, valamint a román és a magyar rendőrség megállapodása értelmében húsvét óta az ingázók a Nagycsanád–Kiszombor, a nagylaki országúti, a Gyulavarsánd–Gyula, a Bors–Ártánd és a Pete–Csengersima határáteklőket is használhatják.

Bár a romániai szükségállapot alatt hozott legutóbbi, április 9-i katonai rendeletben benne van a Tornya–Battonya határátkelőhely megnyitása is az ingázók előtt, erre a mai napig nem került sor. Az Arad és Békés megye között állandó nyitva tartással működő határátkelőhelyet a román kormány zárta be ideiglenesen március 14-én azzal az indoklással, hogy az ott szoglálatot teljesítő határrendészeket a nagyobb, forgalmasabb határáteklőhelyekre irányítják át. Ez főleg azokat az aradiakat érintette hátrányosan, akiknek Battonyán vannak ingatlanjaik. Sok aradi magyar család is Battonyán rekedt, mert csak nagy kerülővel tudna Aradra jutni.

 

A megállapodás szerint ennek is meg kellett volna nyílnia, ez még nem történt meg – bár értesüléseink szerint mind a román, mind a magyar oldalon szolgálatban vannak a határrendészek. „A helyzet ugyanaz, továbbra sem nyitották meg a határátkelőhelyet az ingázók számára. Amint ez megtörténik, tájékoztatjuk a közvéleményt. Jelenleg tárgyalások folynak a magyar kollégákkal és a minisztériumok között az újranyitásról” – mondta Ionuț Filip Matei, az aradi határrendészet sajtószóvivője.

A szóvivő emlélkeztetett: a nagy forgalmú határátkelőhelyek többségénél a magyar hatóságok csak a teherforgalmat engedik át. A Magyarországon át Nyugat-Európába tartó román állampolgárok a Bors–Ártánd és a nagylaki országúti határátkelőhelyet használhatják, azt is a magyar hatóságok által meghatározott esti időintervallumban. A kisebb határátkelőhelyeken a határsáv 30 kilométeres körzetében élő ingázók közlekedhetnek, de csak személygépkocsival vagy mezőgazdasági gépekkel, az óvintézkedések betratásával, ha biztonytani tudják a munkaviszonyt a szomszédos országban, és ha hetente legalább egy alkalommal hazatérnek otthonukba.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.EZT OLVASTA MÁR?

X