Sepsiszentgyörgyi járványhelyzet: két fertőzött elhunyt, egy csecsemő fertőzésgyanús


-A A+

Tovább emelkedett a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülők száma Háromszéken, két személy elhunyt és egy kilenc hónapos csecsemő is van a fertőzés gyanújával kezeltek között, számolt be András Nagy Róbert kórházigazgató.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója pénteki, online sajtótájékoztatón elmondta: 49 igazoltan koronavírus-fertőzöttet kezelnek, közülük 14 fertőzött Brassó megyéből érkezett valamilyen sebészeti vagy ortopédiai műtétre. Emellett a sepsiszentgyörgyi kórházban kezelnek még 17 olyan beteget is, akik fertőzésgyanúsak, esetükben várják még a teszteredményeket. 

Mint ismert, a járvány idejére az intézmény „Covid” kórház besorolás alatt van, vagyis itt kezelnek minden háromszéki koronavírus-fertőzöttet, és ugyancsak itt látják el azokat a Brassó megyei betegeket, akik fertőzöttek vagy fertőzésgyanúsak, ám valamilyen társult betegsék miatt műtétre szorulnak. 

András Nagy Róbert elmonda, az igazoltan koronavírus-fertőzöttek többsége az úgynevezett „Covid” osztályon fekszik, állapotuk kielégítő. Az intenzív terápiás osztályon három személyt kezelnek kritikus állapotban. Egyikük már igazoltan fertőzött, másik kettő esetében még várják a teszteredményt. 

Ketten meghaltak, hárman meggyógyultak 

A sepsiszentgyörgyi kórházból ezen a héten 3 személyt engedtek ki gyógyultan, számolt be András Nagy Róbert. A kórházigazgató hozzátette: sajnos két haláleset is történt, egyik személy igazoltan koronavírus-fertőzött, másik fertőzésgyanús volt, ám súlyos társult betegségeik is voltak. 

Az egyik, 63 éves beteget Brassóban műtötték csipőprotézissel, és amikor kiderült, hogy koronavírus-fertőzött, Sepsiszentgyörgyre utalták át. Műtétje és fertőzése mellett B típusú hepatitisze, veseelégtelensége, 2-es típusú cukorbetegsége és agyérgörcse is volt, csütörtökön elhunyt. Péntek reggel elhunyt egy 66 éves beteg is, akit Kézdivásárhelyen kezeltek agyérgörccsel és baloldali bénulással, ám esetében fellépett a légzéselégtelenség, a láz és aluszékonyság, így felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja, ezért átutalták Sepsiszentgyörgyre. 

A kórházigazgató arról is beszámolt, hogy a koronavírus-fertőzés gyanúja miatt kórházba utaltak között van egy kilenc hónapos csecsemő is, akinek állapota jó. A kicsi szüleivel van a sepsiszentgyörgyi kórházban, esetében is várják a teszteredményt, és ha beigazolódik a fertőzés, elkezdik a járványtani vizsgálatot, hogy kiderítsék, miként fertőződött meg. 

Nem tudják újranyítani a szülészet-nőgyógyászat osztályt

Újraindítás előtt a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat osztályának teljes személyzetét letesztelték, és az osztály működésében az egyik kulcsfontosságú személy már hét elején fertőzöttnek bizonyult, majd egy másikról is kiderült, hogy fertőzött. András Nagy Róbert szerint a két személy már négy hete nem volt a munkahelyén, mégis megfertőződött. Ez azt mutatja, hogy elterjedt a közösségi fertőzés. 

Eddig a sepsiszentgyörgyi kórház összesen 67 dolgozójáról derült ki, hogy koronavírussal fertőzöttek. A kórház teljes személyzetét átcsoportosították, egy részük a koronavírussal fertőzött betegeket kezeli, a másik részük a fertőzésgyanús páciensekkel foglalkozik, de vannak készenléti és támogató csoportok is, magyarázta András Nagy Róbert. 

Hozzátette: a kórházat is átszervezték, így a főépületében az igazoltan koronavírussal fertőzött betegeket látják el, a fertőző betegségek épületében pedig a gyanús eseteket ápolják, míg a régi kórházépületet tartaléknak tartják fenn. Három műtőblokkot alakítottak ki, így az igazoltan fertőzötteket és a gyanús eseteket más-más műtőben látják el. Minden olyan beteget, akinél a koronavírus-fertőzés gyanúja sem áll fenn, a kézdivásárhelyi, kovásznai, baróti és bodzafordulói kórházakban látják el, mondta András Nagy Róbert.  

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: Pixabay








EZT OLVASTA MÁR?

X