Enyhítettek a végzősökre vonatkozó közegészségügyi szabályokon


-A A+

Nem kell 10 fős csoportokban vizsgázniuk a tizenkettedik és a nyolcadik osztályos tanulóknak, és a június 2-12. közötti időszakban zajló felkészítőkön is többen tartózkodhatnak egy tanteremben, ha egymás között megtartják a 2 méteres távolságot – áll a tanügyi és az oktatási szaktárca, a Hivatalos Közlönyben kedd este megjelent közös rendeletében. Hargita megye főtanfelügyelője és a Maszol által megkeresett iskolaigazgatók úgy látják, a rendelet enyhítései – „bár alig észrevehetőek” – sokat segítenek az iskolák vezetőségein és a pedagógusokon, hiszen kevesebb osztályterem, fertőtlenítőszer és felügyelőtanár szükséges a vizsgák megvalósításához. Mindazonáltal megemlítették, hogy következetlen módon, egyik napról a másikra hoznak a minisztériumban döntéseket. 

Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő úgy véli, a kedden közzétett legújabb rendelet változtatásai „alig észrevehetőek”, annyi módosult, hogy nem korlátozzák az egy osztályteremben tartózkodók létszámát 10 főre. Ehelyett arra utasítják az iskolák vezetőségeit, hogy egy diák számára 4 négyzetméteres felületet, és két diák között 2 méteres távolságot biztosítsanak. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb osztálytermekben az előírások betartásával akár 15-20 diák is vizsgázhat egyszerre, mondta.

Tapasztalata szerint bár sok minden nem változott, az iskolavezetők örömmel és megkönnyebbüléssel fogadták az újonnan megjelent rendeletet, hiszen elmondásuk szerint levett bizonyos terheket a vállaikról. Mivel az előző rendelet csupán tíz diák jelenlétét engedélyezte, az iskoláknak rengeteg termet, fertőtlenítőszert és felügyelőtanárt kellett volna biztosítaniuk az érettségi és a képességvizsga napjaira.

Segítségként értékelik

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója, Mátéfi István a Maszol megkeresésére elmondta, a legutóbbi módosításokat örömmel fogadták, hiszen azok valójában enyhítések: a diákokat kevesebb teremben készíthetik fel a vizsgákra, és ugyanez érvényes a megmérettetések napjára is.

Mivel nem korlátozzák a vizsgázók számát, a kétméteres távolság betartásával a nagyobb osztálytermekben több vizsgázó férhet el, és a nyolcadikosok esetében, ahol a marosvásárhelyi iskola diákjai közül 12-en jelentkezett a felkészítőkre, egy csoportban is lebonyolítható a konzultáció. Mindez annyit tesz, hogy a felkészítő tanároknak sem kell két váltásban dolgozniuk, és a felügyelőtanárok létszáma is csökken, érvelt.

Mivel a Bolyai Farkas Elméleti Líceum vizsgaközpont, idén több mint 300 érettségizőt fogad. A módosítások tehát lehetővé teszik, hogy ne 32-34 teremben kelljen érettségizniük a végzősöknek. Mátéfi István felvilágosított, jelenleg zajlik az újratervezés: a termek felosztását és a létszámot tárgyalják újra, de annyi már bizonyos számukra, hogy nem szükséges minden osztályterem elé fertőtlenítőszereket kihelyezniük. Mint írtuk, a maszk viselése sem lesz kötelező a diákoknak, amennyiben betartják a megfelelő távolságot. 

Következetlenség a döntéshozatalban

Mindazonáltal a marosvásárhelyi iskolaigazgató kifogásolja, hogy a tanügyminisztérium 24, esetenként 48 óránként egy újabb változtatásról értesíti az iskolák vezetőségeit, mert megnehezíti az intézményvezetők dolgát, hogy folyamatosan az internetet lesik, és várják a legújabb rendelkezéseket. Jelenleg az okozza a legnagyobb gondot, hogy nem kapták meg a tanügyminisztériumtól a nyolcadikosok vizsgájának és az érettségizők vizsgájának módszertanát, így nem tudják, milyen procedúra szerint lesz megszervezve az idei megmérettetés.

Ferencz-Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) alelnöke és a csíkszeredai József Attila Általános Iskola igazgatója hangsúlyozta: a döntéshozatalban rejlő következetlenség rányomja bélyegét a hangulatra, mert folyamatosan változnak a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közös rendeletei, és az árnyalatnyi különbségek átláthatatlanságot eredményeznek. A pedagógusok és intézményvezetők csak kapkodják a fejüket, miközben arra keresik a választ, hogy melyik rendelethez milyen eljárással viszonyuljanak.

„Mivel egyébként is egy konfúz, következetlenségéről híres állapot veszi körül a társadalmat”, a pedagógusszövetség azt javasolja a tanároknak és az intézményvezetőknek, hogy a gyermekek érdekeit nézzék, amikor a felkészítőket és a vizsgabeosztásokat szervezik. Úgy vélik, egyedüli megoldás az általános közegészségügyi szabályok betartása, amelyek lehetővé teszik azt, hogy megfelelő környezetben, a kellő távolság betartásával, a fertőzés megelőzésével biztosítsák a diákoknak a kellő felkészítést és vizsgaalkalmakat.








EZT OLVASTA MÁR?

X