Erdély legjei – Bihar megye: az Együtt vagyunk! mozgalom (VIDEÓ)


-A A+

Cikksorozatunkban az erdélyi megyék értékeit térképezzük fel. Témaválogatásunk rendhagyó és szubjektív, magyar önkormányzati vezetők ajánlásai alapján készült. Így „Erdély legjei” közé a látványos turistacélpontok, a kulturális, építészeti örökség elemei mellé az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági beruházásai és más megvalósításai is bekerültek. Vagyis mindazok az értékek, amelyekre a helyi elöljárók szerint a megyéjük büszke lehet.  

A rászorulóknak segít a koronavírus elterjedése óta Bihar megyében az Együtt vagyunk! mozgalom. Az önkénteshálózatról az Összefogás Nagyváradért Egyesület alelnökét, Pető Dalma önkormányzati képviselőt kérdeztük. (Videó: Lepedus-Sisko Péter/Varró-Bodoczi Zoltán)

Az Együtt vagyunk! mozgalmat nagyváradi jótékonysági és civil szervezetek, a történelmi egyházak és az RMDSZ hozta létre március végén, mivel azt tapasztalták, hogy nagyon sokan szorulnak segítségre a járvány miatt bevezetett kijárási tilalom alatt. Létrehoztak egy platformot, ahol egy időben regisztrálhattak a segítséget kérő, illetve a segítségnyújtást vállaló személyek.

Az önkéntesek többek között kijárási nyilatkozatot nyomtattak, meleg ebédet szállítottak ki, egészségügyi maszkokat vittek az igénylőknek, élelmiszert és gyógyszert szereztek be, számlákat fizettek, idősgondozást és szállítást is vállaltak. Emellett jelenleg az önkéntesek közel egyharmada végez telefonos szolgálatot, azaz beszélget el legalább kétnaponta az ezt igénylő magányos vagy idős személyekkel. Ezekből a beszélgetésekből később barátságok is születtek.

„Rengeteg önkéntes regisztrált, több mint száz személy. Nagyon jó megtapasztalni azt, hogy minden korosztály szívesen segített, így több száz személyen tudtunk segíteni a karantén alatt. Azt is nagyon jó volt látni, hogy a fiatalok is milyen nagy számban bekapcsolódtak” – hangsúlyozta Pető Dalma.

A programra pályázattal nyertek támogatást, de emellett mindenki úgy segített, ahogy csak tudott. Volt, aki az autóját adta kölcsön szállításra, volt aki biciklivel segített, és mindenki a saját lehetőségeihez mérten adakozott. Az önkormányzati képviselő szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy szükség van erre a programra. Elindítása óta több mint ezer maszkot hordtak ki az igénylőknek, egy ideje pedig alapélelmiszereket szállítanak.

A www.egyuttvagyunk.ro weboldal Segítséget adok menüpontja alatt az olyan magánszemélyek jelentkezésére számítanak, akik valamely területen (bevásárlás, gyógyszervásárlás, szállítás, telefonos szolgálat magányos emberek számára, stb.) önkéntes munkát kívánnak felajánlani. A Segítséget kérek gomb alatt található űrlap kitöltésével ugyanakkor azoknak a nagyváradiaknak a jelentkezését is várják, akik valamely felsorolt területen ellátásra szorulnak. Regisztrálni személyes alapadatok (név, elérhetőségek) megadásával lehetséges.

Sokan kértek különféle tanácsokat is, amelyre megpróbáltak válaszokat adni, esetleg szakemberekhez irányítani a rászorulókat. „Mindenki nagyon hálás volt, és a kezdeti bizalmatlanság hamar feloldódott” – idézte fel Pető Dalma. A fiatalabbak számára nehezebb volt segítséget kérni, sokan szégyellték, hogy ilyen nehéz helyzetbe kerültek, megszűnt a munkahelyük, ám őket is ellátták hasznos tanácsokkal. Igyekeztek az önkénteseket sem túlterhelni, úgy osztották ki a feladatokat, hogy a segítségnyújtást a hozzájuk közel eső városrészen kelljen végezniük – mondta a városi tanácsos. 








EZT OLVASTA MÁR?

X