Arafat: minden választópolgár vigyen magával maszkot a szavazáskor


-A A+

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a szeptember 27-i helyhatósági választásokon az urnákhoz járuló szavazópolgároknak „tanácsos otthonról vitt maszkot viselni”.

A kormányülés végén Arafat azt mondta, „tudomása szerint” kapnak szájmaszkot azok a választópolgárok, akiknél véletlenül nincs, de ő azt javasolja, hogy mindenki vigyen maszkot otthonról, amikor szavazni indul. Sőt – tette hozzá kérdésre válaszolva – azt is tanácsolja, hogy saját írószert is vigyen mindenki magával, amit csak ő fog meg, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzésveszélyt.

Arafat ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a szavazóhelyiségben egy rövid időre fel kell majd fedni az arcot, mert csak így lehetséges a személyazonosság bizonyítása. Amennyiben valaki nem hajlandó maszkot viselni, vagy éppen nem hajlandó levenni a maszkját a beazonosítás végett, az számíthat arra, hogy a szavazóbizottság nem fogja beengedni a szavazóhelyiségbe.

Azt is elmondta: külön fogják megszámolni a fertőzött személyektől begyűjtött szavazólapokat, és az ezt végző szavazóbiztosok „védelemben részesülnek majd”. A mozgóurnát először azokhoz viszik ki, akik más betegség vagy mozgáskorlátozottság miatt nem tudnak elmenni szavazni, és csak ezt követően kerülnek sorra a koronavírusos vagy karanténban levő személyek.

A kormányülés kezdetén Ludovic Orban miniszterelnök jelentette be, hogy szeptember 15-től további 30 nappal hosszabbítják meg a koronavírus-járvány miatt májusban elrendelt veszélyhelyzetet.

(A nyitóképn: Raed Arafat | Fotó: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X