Járványgóc a magyar operánál: a vezetőség védelmére keltek az alkalmazottak


-A A+

Nem az intézmény vezetősége a felelős azért, hogy a Kolozsvári Magyar Operában koronavírusos járványgóc alakult ki – közölte hétfőn közzétett állásfoglalásában az opera 94 alkalmazottja.

Arra reagáltak, hogy a nyilvános térben a múlt hét végén megjelent az az információ, miszerint az intézmény több fertőzött munkatársát a próbákon való részvételre kényszerítette a vezetőség.

Mint ismert, a Varázsfuvola október 3-ai bemutatója után derült ki, hogy az opera társulatának több tagja fertőzött, számuk akár a 30-at is elérheti. Az állásfoglalás szerint ezután a vezetőség e-mailben és szóban értesítette az intézmény összes munkatárást a járványügyi helyzetben betartandó szabályokról.

„Az intézményben március óta mindenki köteles maszkot hordani a fertőzés elkerülése érdekében, illetve ajánlott a kesztyű használata. Ezen előírások betartása mindenkinek a személyes felelőssége, az esetleges megszegésük pedig mindenkit személyesen terhel. A vezetőség nem vállalhat felelősséget egyéni döntésekért” – olvasható az állásfoglalásban.

Az aláírók emlékeztetnek, hogy az előírásoknak megfelelően az opera mindkét bejáratánál kézfertőtlenítő áll az alkalmazottak rendelkezésére, lázat mérnek belépéskor, valamint az intézmény minden termét naponta fertőtlenítik.  A szabályok szerint, ha bármelyik alkalmazottnál Covid-19 tünetek jelentkeznek, köteles azonnal jelenteni háziorvosának, illetve a vezetőségnek, és otthon kell maradnia a betegség ideje alatt.

„Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy amennyiben ez nem történik meg, a vezetőségnek nem áll módjában bármilyen óvintézkedést hozni, illetve nem vállalhat felelősséget az esetért. Operánk igazgatósága akkor hozhatott és hozott is rendelkezést, amikor először értesült arról, hogy a társulat egy tagját Covid-19 fertőzéssel diagnosztizáltak” – szögezi le az állásfoglalás.

Emlékeztetnek arra is, hogy a pozitív teszteredmény megérkezését követően, október 5-től szigorúan tilos volt belépni az intézménybe. Csupán az adminisztratív személyzet egy-egy tagja járt be az irodákba dolgozni, ezzel minimálisra csökkentve a vírus terjedésének lehetőségét.

Ugyanakkor az októberi előadásaikon, a szabályoknak megfelelően, a 820 fős nézőtéren legtöbb 410 fő foglalhatott helyet. A maszk viselése kötelező volt, akinek nem volt, annak biztosított az intézmény. A kézfertőtlenítő szert helyeztek el, testhőmérsékletet mértek. A vezetőség tizenhárom alkalmazottat bízott meg azzal, hogy az előadás teljes időtartama alatt ellenőrizze a szabályok betartását (maszk viselése, távolságtartás) a teremben, illetve az előcsarnokban, valamint hangosbemondón több alkalommal figyelmeztették erre a nézőket. Mindkét nagytermi előadás alatt szellőztetettek is.

„Szomorúan és felháborodással vettük tudomásul azt a névtelenül megjelent rágalmat, mely szerint egyes, tünetekkel rendelkező kollégák kényszerítve lettek volna bejárni próbára. Annak a kollégának, aki ezt nyilatkozza, a nevét elengedhetetlenül vállalnia kell. Mi, a Kolozsvári Magyar Opera 94 tagja, elhatárolódunk a sajtóban ért vádaktól, mely szerint az igazgatóság tartozna felelősséggel az intézményben sajnálatos módon kialakult járványügyi helyzetért” – zárul az állásfoglalás.
EZT OLVASTA MÁR?

X