Raed Arafat: a marosvásárhelyi háttérkórházban megduplázzák az intenzív terápiás ágyak számát


-A A+

A marosvásárhelyi orvosi egyetem sportcsarnokában kialakított háttérkórház intenzív terápiás ágyainak számát 20-ról 40-re növeli az egészségügyi minisztérium. Erről Raed Arafat belügyi államtitkár, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának vezetője beszélt a Digi24 hírtelevízió Jurnalul de seară című műsorának kedd esti adásában. 

A szakpolitikus kijelentette, erről már egyeztett Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, valamint a Maros Megyei Klinikai Kórház vezetőségével, az egészségügyi intézményhez tartozik ugyanis a sportcsarnokban kialakított ideiglenes kórház. Itt egyébként 20 pácienst kezelnek, a betegeket más megyékből szállították Marosvásárhelyre. 

Claudiu Puiac kórházmendezser a Marosvásárhelyi Rádiónak megerősítette az intenzív terápiás ágyak megduplázásáról szóló hírt, azonban hangsúlyozta azt, hogy az ágyak mellé orvosokra és asszisztensekre is szükségük van, a pandémiás időszakban ugyanis ezekből az orvosokból van a legnagyobb hiány. 

Raed Arafat a Digi24 műsorában arról is beszélt, hogy az ország megfelelő számú lélegeztetőgéppel és a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges orvosi felszereléssel rendelkezik, azt azonban elismerte, hogy az emberállományt tekintve vannak problémák, az orvosok ugyanis kifáradtak. 

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter korábban azt mondta, minden kórháznak az intenzív terápiás ágyak 10 százalékát fenn kell tartani a Covid-19-ben szenvedő betegek számára, a többi osztályon pedig a helyek 15 százalékát kell a koronavírusos páciensek kezelésére bocsátani. Ezt azonban miniszteri rendelet nem írja elő, csak deklaratív szinten számolnak vele a kórházmenedzserek.

A Maros megyei prefektúra keddi tájékoztása értelmében a megyében a koronavírusjárvány február 26-i romániai megjelenése óta 3309 pácines biológiai mintáiban mutatták ki a kórt. A Covid-19 betegség szövődményeibe eddig 152 személy halt bele, jelenleg 266 koronavírussal fertőzött személyt ápolnak a megye kórházaiban. Az elmúlt 24 órában 86 új esetet azonosítottak. 

A koronavírusos megbetegedések magas száma miatt keddtől 14 napon át a nyílt köztereken is kötelező a szájat és az orrot eltakaró védőmaszk viselése több Maros megyei településen. Az intézkédes Marosvásárhelyen, valamint Nyárádtőn, Kozmatelkén, Maroskeresztúron, Marosszentkirályon, Marosszentgyörgyön és Marosszentannán lép érvénybe, a lakosságot a RO-ALERT rendszeren keresztül értesítették. Az érintett településeken az oktatási intézmények is bezárták kapuikat, a diákok 2 hétig a vörös forgatókönyv szerint online oktatásban vesznek részt.

(Címlapi illusztráció forrása: umfst.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X