Vesztegzár alá került csütörtöktől Szamosújvár, Zilah és további települések


-A A+

Szamosújvár és Zilah, illetve több más Kolozs, Temes és Szilágy megyei település 14 napos karanténba kerül csütörtöktől kezdődően, jelentette be szerda este a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A Kolozs, Temes és Szilágy megyei vészhelyzeti bizottság javaslatára Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos vészhelyzeti bizottság vezetője aláírta a karantén bevezetésének határozatát a következő települések esetében: Szamosújvár (Kolozs megye), a Temes megyei Kisbecskerek, Újbesenyő, Újszentes, Temesfüves, Győröd, Gyüreg, Mosnicatelep, Pészak (Pesac), a Szilágy megyei Zilah, Szilágycseh és Zsibó. A karantén november 5-én lép életbe, 14 napig érvényes - tájékoztatott a GCS.

Ezeket az előírásokat kell a lakosságnak betartania

A vesztegzár előírásai szerint tilos előadásokat, filmvetítéseket, magánjellegű rendezvényeket tartani, be kell zárni a vendéglőket, kocsmákat, panziókat. A vallási ceremóniák csak szabad téren és legfeljebb húsz személy részvételével tarthatók meg. A településeken már eddig is csak online oktatás folyt az iskolákban, és az utcákon is védőmaszkot kellett viselni. A korlátozások nem érintik az áruforgalmat, az átutazó-forgalomnak viszont nem szabad megállni a településeken.

A helyiek csak indokolt esetben hagyhatják el a települést. Megengedett a kilépés és visszatérés, ha más településen van a munkahelyük, a diákok pedig más településen tanulnak, és ezt a munkáltatójuk vagy az iskolájuk igazolja. Mezőgazdasági munkára vagy terményeiket eladni, időseket, betegeket gondozni, halaszthatatlan orvosi ellátásra vagy családtagjaik temetésére is elmehetnek a két falu lakói, ez esetben azonban írásos nyilatkozatot kell bemutatniuk a falu határában posztoló rendőröknek. 

(Címlapfotó szerzője: Kiss Gábor)








EZT OLVASTA MÁR?

X