Az iskolabezárás felülvizsgálatát kéri a MAKOSZ – ezek az érveik


-A A+

Vizsgálja felül azon elhatározását, miszerin november 9-étől kezdőden minden közoktatási intézmény piros forgatókönyv szerint kell hogy működjön függetlenül a helyi epidemiológiai helyzettől – kéri a kormánytól a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ).

A kormányhoz és az Országos Vészhelyzeti Bizottsághoz intézett nyílt levelében a MAKOSZ sorra indokolja, meglátásuk szerint miért nem kell az egész országban bezárni az iskolákat. 

„Rengeteg helyen, főként rurális környezetben, a kis lakosságszámú településeken sok esetben nem jelent kifejezett veszélyt a világjárvány, mivel a vírus kisebb eséllyel „tör be” ezen helyekre, annak terjedése kevésbé esélyes.Amennyiben pedig ezek szükségesek, a meghozható intézkedések jóval nagyobb hatékonysággal korlátozhatják a vírus terjedését, mint városi környezetben. Ezen településekhez tartozó tanintézmények differenciált bánásmódban való részesítésének szükségességét tovább erősíti, hogy legtöbbször ezen falvak kevésbé fejlettek, lakóik pedig nem rendelkeznek a kellő technológiai infrastruktúrával egy digitális rendszerű oktatás bevezetéséhez” – közölte Domokos Ferenc MAKOSZ-elnök.

Kérik, tartsák meg a jelenlegi oktatásra vonatkozó járványkezelési forgatókönyveket. „Ezek puszta semmissé tétele a következetlenségre utal. Ugyanakkor továbbra sem indokolt a lokális problémákra országos választ adni: azon területeken kell szüneteltetni a fizikai oktatást, ahol túl magas a fertőzöttségi arány” – érvelt a diákvezető.

A MAKOSZ továbbra úgy vélte: „Ne elsődlegesen az iskolai fizikai jelenlét korlátozásával törekedjenek a járvány terjedésének csökkentésére, hiszen az állami intézményrendszerek közül a tanügyé a legsebezhetőbb, legtörékenyebb, legkevésbé alkalmazkódóképes az online térbe történő költözéskor, köszönhetően a gyenge technikai felszereltségnek, valamint az átlag pedagógusi felkészültségnek.”

„A települések jelentős részében, kifejezetten a vidéki környezetben, hiányzik az online oktatáshoz szükséges digitális infrastruktúra, annak ellenére, hogy a szükséges erőforrások és eszközök korábban meg voltak ígérve. Továbbá, ezen kevésbé fejlett, kis lakosságszámú településeken a COVID-19 vírus egyelőre nem jelent kifejezetten nagy veszélyt, mivel a fertőzöttségi arány alacsony, a lakosok pedig elkülönültebben élnek mindennapjaik során. Az online oktatási mód nem hatékony, nem köti le a gyermekek figyelmét, a tananyag kisebb része kerül elsajátításra” – olvasható a nyílt levélben.

Azt kérik: az oktatási intézmények maradjanak nyitva ott, ahol a kéthetes fertőzési ráta ezt megengedi, hogy a diákok minél minőségibb oktatásban részesüljenek. „Felhívjuk a figyelmet, hogy a MAKOSZ nem kérdőjelezi meg a megfertőződés esélyét az ellenőrizetlen, zsúfolt környezetekben, ahogyan a járványhelyzet velejáró veszélyeit sem, hanem csak és kizárólag egy megfelelő és következetes bánásmódot várunk el minden egyes iskola és település számára, külön-külön” – összegzett a MAKOSZ nevében a diákvezető. 

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)








EZT OLVASTA MÁR?

X