FRISSÍTVE - Tűz ütött ki a Piatra Neamț-i kórház intenzív osztályán, egyre több a halott


-A A+

TÍz beteg életét vesztette szombat este, heten – köztük az ügyeletes orvos – válságos állapotba kerültek miután tűz ütött ki a Piatra Neamț-i Megyei Kórház intenzív osztályán. A két kórteremben Covid-19-betegeket kezeltek, az elhunyt páciensek lélegeztetőgépen voltak. A tüzet rövidzárlat okozhatta. Az egészségügyi miniszter a helyszínre sietett, az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálódik. Cikkünk folyamatosan frissül.

20:46

Leállítja két napra választási kampányát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Piatra Neamţ-i tragédia áldozatai iránti tiszteletből – közölte vasárnap Ludovic Orban miniszterelnök, aki egyben a párt elnöke is. Vasárnap délelőtt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) is bejelentette, hogy időlegesen felfüggeszti kampányát, majd a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is közölte, hogy hasonlóképpen döntött. (Agerpres)

19:15

Az ügyészek megkezdték a kihallgatásokat a Piatra Neamţ Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán történt tűzeset kapcsán, és megállapították, hogy a kórteremben mely helyen ütött ki a tűz – jelentette be a legfőbb ügyészség. Marius Iacob vezető ügyész szerint a helyszíni vizsgálatok akár két napig is tarthatnak, pontosan, minden részletre figyelve meg kell állapítani, hogy mi történt. (Agerpres)

18:50

Ha a vizsgálat során megállapítást nyer, hogy az igazgató tehető felelőssé a Piatra Neamţ-i kórházban történt tragédiáért, menesztik tisztségéből vagy akár bűnvádi eljárás is indulhat ellene – jelentette ki vasárnap Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő kérte az intenzív terápiás osztályok kapacitásának növelését, az újságírókat pedig felszólította, hogy ne zavarják folyamatos telefonhívásokkal a brüsszeli kórházat, ahol a betegeit kimenteni igyekvő hős román orvost kezelik égési sérülésekkel. (Agerpres)

18:16
Tüntetést tartottak Piatra Neamţon

A közösségi oldalakon szerveződött felvonulást tartottak vasárnap Piatra Neamţon. A mintegy ötven résztvevő a megyei sürgősségi kórház elé vonult, amelynek intenzív osztályán tíz halálos áldozatot követelő tűz ütött ki szombaton. A felvonulók többek között azt skandálták, hogy „Le a gyilkosokkal!", és a kórház menedzsere, Lucian Micu, valamint a Neamţ megyei tanács elnöke, Ionel Arsene lemondását követelték. (Agerpes)

LIVE - PROTEST LA SPITALUL JUDETEAN PIATRA-NEAMT https://youtu.be/BLf6tvh0mTk

Közzétette: Exploziv TV Neamt – 2020. november 15., vasárnap
18:11
Bogdan Despescu irányítja a tűzeset kivizsgálására felállított munkacsoportot

Bogdan Despescu államtitkár fogja irányítani a belügyminisztérium által a Piatra Neamţ-i kórházban történt tűzeset mielőbbi kivizsgálására felállított munkacsoportot – közölte vasárnap a szaktárca. A Marcel Vela belügyminiszter által vasárnapra összehívott gyűlésen arról is döntöttek, hogy az Országos Kriminalisztikai Intézet igazgatója, Romică Potorac is kiszáll a helyszínre. Ugyanakkor több csoport felállításáról is határoztak, amelyek Piatra Neamţról a kriminalisztikai intézethez fogják szállítani a helyszínen gyűjtendő és laborvizsgálatoknak alávetendő bizonyítékokat. (Agerpres)

18:07

A Piatra Neamţ Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályainak volt érvényes engedélyük a megyei közegészségügyi igazgatóságtól (DSP) – tájékoztatott vasárnap kiadott közleményében a kórház vezetősége. George Lazăr Neamţ megyei prefektus korábban azt nyilatkozta, hogy a Piatra Neamţ-i kórház intenzív terápiás osztályát, ahol a tíz halálos áldozatot követelő tűzvész történt, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyása és tájékoztatása nélkül költöztették át szombaton a harmadik emeletről a másodikra. (Agerpres)

17:57
Operatív ülést hívott össze a belügyminiszter

Marcel Vela belügyminiszter operatív ülést hívott össze vasárnap a Piatra Neamţ-i megyei kórházban történt tragédia nyomán fellépő helyzet kivizsgálására. Az ülésen az Országos Rendőr-főkapitányság parancsnoka, az Országos Kriminalisztikai Intézet vezetője és Bogdan Despescu belügyi államtitkár vesz részt. A legrövidebb időn belül felelősségre kell vonni a Piatra Neamţ-i megyei kórházban történt tragédia vétkeseit – hívta fel a figyelmet közleményében a belügyi tárca. (Agerpres)

17:54

Levélben nyilvánította ki részvétét Bogdan Aurescu román külügyminiszternek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a szombati, Piatra Neamț-i (karácsonkői) kórház intenzív osztályán kitört tűz miatt és felajánlotta Magyarország segítségét. „A bajban össze kell tartanunk és segítenünk kell egymást!" – írta Szijjártó Péter bejegyzésében. (MTI)

Karanténnapló - 13. nap Szokták mondani, a baj nem jár egyedül. Számtalanszor tapasztalhattuk sajnos ennek a mondásnak...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. november 15., vasárnap
17:23

A Piatra Neamţon történt tragédia ismét rávilágított arra, miért van elengedhetetlen szükség a román közegészségügyi rendszer mélyreható reformjára – jelentette ki vasárnap Klaus Iohannis. Az államfő szerint nagyon fontos mielőbb kideríteni, miként következhetett be a tűzeset, hogy a jövőben elkerülhessük a hasonló helyzeteket. (Agerpres)

13:54

Hétfőtől kezdődően az ország minden intenzív terápiás osztályán ellenőrzéseket tartanak a megyei közegészségügyi igazgatóságok képviselőiből és az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) szakembereiből álló csapatok – tájékoztatott vasárnapi közleményében a kormány. A hatóságok az orvosi készülékeket és azok üzembe helyezésének módját ellenőrzik az intenzív osztályokon. (Agerpres)

13:04

A legfőbb ügyészség vasárnap reggel elkezdte a Piatra Neamţ-i megyei kórházban a vizsgálatot az intenzív terápián szombat este kiütött tűz ügyében. A vizsgálatot Marius Iacob, a legfőbb ügyészség ügyésze vezeti, aki korábban a bukaresti Colectiv-klubban és a giuleşti-i szülészeten kiütött tűzesetben lezajlott vizsgálatokat is vezette. (Agerpres)

12:51

A hadsereg repülőgépével egy belgiumi katonai kórházba szállították vasárnap azt az orvost, aki a tíz emberéletet követelő szombat esti kórhtűzben sérült meg, amikor menteni próbálta az intenzív terápián ápolt koronavírusos betegeit. A 48 éves Cătălin Ion Denciu volt ügyeletben a Piatra Neamț-i (karácsonkői) megyei kórház intenzív osztályán szombat este, amikor a koronavírusos betegekkel teli intenzív osztályon tűz ütött ki. Médiajelentések szerint Denciu a lángokban álló kórteremből is megpróbálta menteni betegeit, de nem járt sikerrel és testének mintegy 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket. (MTI)

Medicul rănit la Piatra Neamț, transportat în Belgia Medicul de la Spitalul Județean Piatra Neamț rănit în incendiul...

Közzétette: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro – 2020. november 15., vasárnap
12:19
Az átszállított betegek közül hárman válságos állapotban vannak

A Piatra-Neamţ-i kórházból a leţcani-i mobilkórházba szállított betegek közül háromnak nagyon súlyos az állapota  - közölte Carmen Dorobăţ, a iaşi-i járványkórház menedzsere vasárnap. Dorobăţ elmondta, a hat beteget az éjszaka folyamán szállították a Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórházból a leţcani-i mobilkórházba. Valamennyien rossz állapotban vannak, de háromnak közülük különlegesen súlyos az állapota. A menedzser ugyanakkor leszögezte, hogy az említett pácienseknek nincsenek égési sebeik, COVID-19 miatt szorulnak intenzív kezelésre. Az éjszaka folyamán és vasárnap már otthonról behívott orvosi személyzet segítségével látták el a pácienseket. (Agerpres)

12:16

Részvétét fejezte ki a Piatra Neamț-i kórháztűzben elhunyt áldozatok hozzátartozóinak Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt. A parlamenti képviselő a Facebook-oldalán többek között azt írt, hogy „a hatóságok mindenekelőtt azzal tartoznak a tűzesetben elhunytaknak, a hozzátartozóknak és az áldozatoknak, hogy körültekintően végzik el a feladatukat”.

11:16

A nyomozáshoz közel álló forrás szerint egy infúziós fecskendőpumpa gyulladt ki, és ez okozta a szombat esti Piatra-Neamţ-i (karácsonkői) kórháztüzet. A nyomozók szerint a láng gyorsan átterjedt az oxigénforrásra, amitől erőteljes robbanás következett be. Ezt követően az egész kórterem tűzbe borult. (Agerpres) 












EZT OLVASTA MÁR?

X