MAKOSZ-tisztújítás – a delegáltak harmada szerint „illegitim” volt a választás


-A A+

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) a hétvégén online szervezte meg 27. kongresszusát, amelyen 16 megyéből 87 delegált vett részt. A delegáltak 17 órás tanácskozás után megválasztották az új elnökség tagjait, ám hétfőn a Maros Megyei Magyar Diáktanács (MDT) közzétett egy állásfoglalást, amely szerint nem ismerik el az új elnökséget, mivel „annak megválasztása a szervezet alapszabályzatában foglaltakkal ellentétes módon történt”. Az állásfoglalást nyolc megyéből 30 delegált írta alá, köztük két szavazóbiztos és egy ülésvezető.

A MAKOSZ közleménye szerint: „a kongresszus az ülésvezetők, a szavazatszámláló bizottság és a jegyzőkönyvírók megszavazásával kezdődött, ezután sor került a tagszervezetek éves tevékenységének tárgyalására, majd az elnökség éves beszámolóira, amelyek mindegyike el lett fogadva, így további bizalmat szavazva az elnökség minden tagjának. A későbbiekben megtörténtek az alapszabályzat-módosítások, végül pedig a tisztújítás is”.

Mint írták, a 17 órás tanácskozás után az elnökség új tagjai a következők: Vass Péter (elnök), Székely Balázs (ügyvezető elnök), Lázár Balázs (belügyi referens), Szabó Nikolett (külügyi referens), Józsa Vivienn (kommunikációs referens), míg Kovács Eszter, Kovács Zsófia, Csete Annamária és Nagy Tamás elnökségi tagok.

Az MDT állásfoglalása szerint azonban a szavazás „illegitim” volt, amelyet több pontban alá is támasztottak. Első pontjuk „a demokratikus elnökválasztás ellehetetlenítése” címmel azt fejti ki, hogy a MAKOSZ „kizárta a szabad választásnak a lehetőségét”, mivel a kongresszuson módosították az elnöki jelöltséghez szükséges kritériumokat. Az MDT az egyesülési jogról szóló 26/2000. számú kormányrendeletre hivatkozik, amely szerint az alapszabályzat módosítása azután léphet érvénybe, miután a bíróságon bejegyezték azt, és amennyiben a bíróság ezt nem hagyja jóvá a rendezvény ideje alatt, a módosítást nem lehet alkalmazni az adott kongresszuson.

„Azáltal, hogy a módosított alapszabályzat azonnal hatályba lépett, azt eredményezte, hogy a romániai magyar középiskolások több mint 99,9 százalékától megfosztották a közvetlen jelentkezés lehetőségét, így végleg felszámolva az esélyegyenlőséget a MAKOSZ-on belül” – olvasható a Maros Megyei Magyar Diáktanács állásfoglalásában.  

Ambarus-Egyed Ágnes, a MAKOSZ leköszönő ügyvezető elnöke és a kongresszus főszervezője a Maszol kérdésére így nyilatkozott: „az elnöki jelöltséghez szükséges kritériumok módosítása nem az alapszabályzatban van benne, hanem a belső működést szabályozó csomagban, az 1-es mellékletben, az elnökség felépítésénél. A delegáltak elfogadták ezt a javaslatot, és az, hogy ez egyből érvénybe lépett azért is indokolható, mivel ha nem lépne érvénybe, akkor a kongresszus teljes elfogadásánál ellentmondások lépnének fel.”

A leköszönő ügyvezető elnök hozzátette: „ez a módosítás nem korlátoz senkit, mivel elnökségi tagnak is bárki jelentkezhet, csak úgy gondoltuk, hogy kellő az egy országos szervezetnél, hogy ne hirtelen fellángolásból jelentkezzenek emberek, hanem olyanok lehessenek a szervezet elnökei, akik hosszas tenni akarással fordulnak a szervezethez, és tapasztalattal rendelkeznek”.

Az MDT állásfoglalásának másik pontja szerint az elnökség megválasztása nem érte el a döntéshozatali küszöböt. Mint kifejtették, a kongresszus akkor döntőképes, ha a részvételre jogosult delegáltak  kétharmada jelen van. „Vagyis az elnökség valójában nem lett megválasztva. A részvételi arány ellenőrzését követően a szavazóbizottság megállapította, hogy nincs kvórum” – fogalmaztak a diákok.

"Hangos kisebbség"

Vass Péter, a MAKOSZ újonnan megválasztott elnöke lapunk kérésére így reagált a vádakra: „a MAKOSZ alapszabályzatában benne van a IV. működés 1.5-ös cikkelyében, hogy azok a nem jelenlévő delegáltak, akik legkésőbb a kongresszus előtt 3 nappal nem jelezték távolmaradási szándékukat, a kongresszuson delegáltnak minősülnek.” Az elnök szerint a kongresszus előtt három nappal bejelentkezett személyek (összesen 87-en) delegáltnak minősültek, így a kvórum megvolt, és szerinte legitim volt a tisztújítás.

A nemrég megválasztott elnök összességében annyit mondott el az ügy kapcsán, hogy „az MDT-s közösség egy hangos kisebbség a MAKOSZ-on belül, akik nem tudták érvényesíteni javaslataikat, és ezért próbálták meg illegitimmé tenni a kongresszust”. Ambarus-Egyed Ágnes ehhez annyit tett hozzá, hogy szerinte a szervezeten belül kommunikációs problémák vannak, amelyeket mindenképpen meg kell oldaniuk a jövőben.








EZT OLVASTA MÁR?

X