Ügyvivő kormányfő: minden adott az oltáskampány december 27-ei megkezdéséhez


-A A+

Nicolae Ciucă ügyvivő miniszterelnök hétfőn közölte, hogy a hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek annak érdekében, hogy december 27-én kezdetét vegye a koronavírus elleni oltási kampány. Az ügyvivő miniszterelnök a belügyminiszterrel, Marcel Velával közösen vett részt a Prof. Dr. Dimitrie Gerota sürgősségi kórház plazmagyűjtő mobil állomásának átadásán. 

Ciucă arra kérte a román állampolgárokat, hogy bízzanak az oltási folyamatban, az állami intézményekben és azok erőfeszítéseiben, hogy az oltási kampány sikeres legyen. Románia december 26-án kapja meg az első, tízezer dózisból álló, koronavírus elleni oltásszállítmányt. Ezeket az oltásokat a COVID-19-ben szenvedő kórházi pácienseket ápoló egészségügyi személyzet kapja meg.

Az ügyvivő kormányfő ugyanakkor a koronavírus-járvány visszaszorítására elrendelt hatósági óvintézkedések betartására szólította fel a lakosságot a karácsonyi ünnepek alatt.

„Már csak nagyon kevés van hátra a szentestéig, és tudom, mennyire nehéz mindannyiunk számára, hogy ezt a keresztény ünnepet nem tudjuk szeretteinkkel együtt tölteni. Van egy sor korlátozás és szabályozás, amelyeket be kell tartanunk, és az ország minden állampolgárát arra buzdítom, hogy tartsa be, mivel ezzel a felelősséggel tartozunk magunknak és embertársainknak. Mindannyian hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a világjárvány felszámolására hozott intézkedések minél hatékonyabbak legyenek” – jelentette ki Ciucă.

Plazmabanknak helyet adó kórház épül

Egy plazmabanknak is helyet adó új kórházat építenek a fővárosban azon a telken, amelyet a rendőrakadémiától áthelyeztek a Prof. Dr. Dimitrie Gerota Sürgősségi Kórház tulajdonába – jelentette be továbbá az eseményen Marcel Vela belügyminiszter. 

„Átadtuk a rendőrakadémia egyik telkét a kórháznak, ezzel megtettük az első lépést az új kórház felépítése felé. Bejelenthetem most, hogy jövő hónapban elkezdik az eljárást a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Ebben az új kórházban transzfúziós központ is fog működni, amelynek plazmabankja is lesz” – jelentette ki a Prof. Dr. Dimitrie Gerota Sürgősségi Kórház plazmagyűjtő mobil állomásának átadásán. 

Hozzátette, a belügyminisztériumhoz tartozó kórház plazmagyűjtő állomásán vért adhatnak mindazok a belügyi alkalmazottak, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, és teljesítik az ehhez szükséges kritériumokat. A plazmát a súlyos állapotban levő COVID-19-páciensek kezelésére használják.








EZT OLVASTA MÁR?

X