Katonaorvos: a koronavírus elleni oltásnak nagyon kevés ellenjavallata van


-A A+

Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, a koronavírus elleni oltási kampány országos bizottságának vezetője úgy nyilatkozott szombaton, hogy jelen pillanatban az oltásnak nagyon kevés ellenjavallata van.

„Minden tétovázás, minden kérdés, minden vonakodás abszolút jogos, a lényeg az, hogy képesek legyünk mindenkinek megadni a szükséges válaszokat. Bíznunk kell az egészségügyi személyzetben, beszélnünk kell a családorvosokkal, beszélnünk kell azokkal az orvosokkal, akik ismerik a kórtörténetünket, hogy az oltási javaslat a leghelyesebb döntés alapján szülessen meg” – mondta Gheorghiţă a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetnél, ahova szombat reggel érkezett meg az első 10 000 adag koronavírus elleni vakcina.

A szakember hozzátette: az oltásnak jelenleg nagyon kevés ellenjavallata van. A beoltás előtt megvizsgálják az illető kórtörténetét, ebben a háziorvosok működnek közre. Külön kivizsgálásra nincs szükség a vakcina beadása előtt, az oltási központnál ugyanis helyben szűrik ki azokat, akiknek lázuk van, vagy pillanatnyi egészségügyi állapotuk miatt az oltás ellenjavallt.

A vakcina mellékhatásairól az orvos úgy nyilatkozott: azok az eddigi tapasztalatok alapján enyhék vagy közepes erősségűek. A leggyakrabban a szúrás helyén érzett kellemetlenség, fájdalom, duzzadás, egyes esetekben bőrpír léphet fel. Jelentkezhetnek általános mellékhatások is, mint például láz, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom. Néhány esetben súlyos mellékhatás fordult elő olyan embereknél, akiknek kórtörténetében valamilyen súlyos allergia, anafilaxiás sokk szerepel.

„Ismerjük ebben a pillanatban ennek az oltásnak a biztonsági profilját” – tette hozzá a COVID-19 elleni oltási kampány országos bizottságának vezetője. Az első 10 000 adag vakcina szombat reggel érkezett meg a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetbe.

(Címlapkép: Agerpres/EPA)








EZT OLVASTA MÁR?

X