Tüntetnek a honatyák mentelmi joga ellen


-A A+

Tüntetést szerveznek Kolozsváron, amiért az utóbbi hetekben a parlament leszavazta néhány olyan honatya mentelmi jogának megvonását, akik ellen a Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálódni kívánt. 

Szerdán például a szenátus nem hagyta jóvá, hogy az ügyészség vizsgálati fogságba helyezze Dan Șovát, a Szociáldemokrata Párt volt miniszterét.

Korábban Borbély László esetében is elutasították a képviselők az ügyészség azon kérését, hogy bűnvádi eljárást indíthassanak az RMDSZ politikai alelnöke ellen. Ezt megelőzően a szenátus elutasította, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) bűnvádi eljárást indítson Varujan Vosganian volt miniszter ellen.

A tüntetés szervezői felhívásukban felháborodásuknak adtak hangot a fentiek és amiatt, hogy a képviselők nem tartják be az elnökválasztási kampányban tett ígéreteket, miszerint teljes mellszélességgel kiállnak a korrupció ellen. A tüntetésre pénteken, március 27-én kerül sor Főtéren délután hat órától. Bukarestben szintén tiltakoznak ugyanebben az órában. 








EZT OLVASTA MÁR?

X