Újabb bukaresti szórakozóhely égett le: 44 személy került kórházba (percről percre)


-A A+

Leégett szombaton hajnalban egy bukaresti szórakozóhely, a Bamboo klub. A készenléti felügyelőség legfrisebb adatai szerint 44 személyt szállítottak kórházba, egy részüket a reggeli órákban már kiutalták. A történtek kísértetiesen hasonlítanak a Colectiv-tragédiára. Cikkünk frissül.

14:40
Már csak 5 személy van kórházban

Szombaton 13 órakor már csak 5 személy maradt a kórházban azok közül, akik péntekről szombatra virradóan a Bamboo klubban kiütött tűz miatt füstmérgezést kaptak vagy zúzódásokat szenvedtek.  A belügyminisztérium legújabb adatai szerint összesen 44 személy került kórházba szombat hajnalban. A klub vendégei füstmérgezés, kihűlés vagy zúzódás, csonttörés tüneteivel kerültek a sürgősségi osztályra. Senki nem szenvedett égési sérülést. A tárca információi szerint 13 órakor már csak öt személy volt kórházban, négyüket a Floreasca, egy személyt a Pantelimon kórházban ápolnak.

14:23
Tíz személy van még kórházban

A Bamboo klubban  kiütött tűz miatt kórházba került 41 személy közül tízen vannak még beutalva, mondta Florian Bodog egészségügyi miniszter. A tárca vezetője szerint hét pácienst az intenzív osztály toxikológiai részlegén kezelnek, egyiküknek súlyosabb, de stabil az állapota, nem szorul már lélegeztetőgépre. Egy nő deréksérüléssel került a kórházba, esetében felmerül a csigolyatörés gyanúja. Egy másik páciens a bal sípcsontját törte el, a harmadik pedig szintén deréktájékon sérült meg, de nem súlyosan. Bodog hozzátette, az ápoltak között van egy bolgár állampolgár is, akivel Bulgária romániai külképviselete már felvette a kapcsolatot. 

14:05
Tizenöt izraeli állampolgárt is kórházba kellett szállítani

A bukaresti Bamboo klubban szombat hajnalban kiütött tűz nyomán mintegy 15 izraeli állampolgár is kórházba került füstmérgezés vagy kihűlés tüneteivel - közölte az Agrpres hírügynökséggel Izrael bukarestinagykövetsége. A beutalt izraeli állampolgárok közül néhányan már elhagyták a kórházakat, a többieket is kiutalják a szombati nap folyamán - teszi hozzá az idézett forrás. 

13:50

Tűzvédelmi engedély nélkül működött a bukaresti Bamboo klub. A tűzvédelmi szabályok megszegése miatt korábban többször megbüntették a szórakozóhelyet működtető céget – közölte Daniel Vasile, a  Bukaresti Készenléti Felügyelőség (ISU) szóvivője.

12:47
Gondatlanságból elkövetett rongálás miatt nyomoznak

Több személy sérülését eredményező, gondatlanságból elkövetett rongálás miatt bűnügyi vizsgálatot indított a Bukaresti Törvényszéki Ügyészség a Bamboo klubban kiütött tűz kapcsán. A vádhatóság közleménye értelmében jelenleg a helyszíni vizsgálat zajlik, ugyanakkor kikérték az illetékes intézményektől a szórakozóhelyet működtető céggel kapcsolatos teljes dokumentációt (működési engedélyek, ellenőrzésekről készült jelentések stb.) 

12:37

Másodszor égett le szombat hajnalban a Bamboo, a bukaresti Tei tó partján álló klub egyszer már lángok martaléka lett: 2005 június 25-én este 8 órakor tűz ütött ki, és a szórakozóhely porig égett. Mivel csak éjfél előtt kellett volna megnyitnia a közönség előtt, nem voltak áldozatok.

11:54
Megszólalt a kerületi polgármester

A múlt év második felében megbírságolta a Bamboo klubot az önkormányzat, amelynek azonban csak a közélelmezésre vonatkozó engedély kibocsátása tartozik a hatáskörébe - állítja a főváros második kerületének polgármestere, Mihai Mugur Toader. 

"Miután megbírságolták őket, benyújtották a dokumentációt az engedély kiváltásához, az iratcsomó azonban hiányos volt, ezért felszólítást kaptak, hogy egészítsék ki azt. Az elmúlt év második felében kapták a bírságot. Információim szerint a Sürgősségi Felügyelőség engedélyéhez szükséges irataik rendben vannak" - fogalmazott az elöljáró. A hiányzó iratok között említette a polgármester azt is, amelynek egy előzőleg kibocsátott építkezési engedély alapján végzett munkálatok átvételét kellene igazolnia. 

11:30
Megszólalt az államfő

Mindaddig veszélyben van a társadalom, amíg az emberek nem értik meg, hogy a törvények mindenkire egyformán érvényesek - írja Klaus Johannis államfő a Bamboo klubban kiütött tűz kapcsán közzétett Facebook-bejegyzésében. 

"Szerencsére senki nem vesztette életét a bukaresti klubban kiütött tűzben, de szörnyű tragédia történhetett volna ismét. Úgy tűnik, ismét szabály- és törvénysértés történt. Amíg nem értjük meg egyszer és mindenkorra, hogy a törvény mindenkire egyformán érvényes, a társadalom veszélyben lesz" - fogalmaz az elnök bejegyzésében, amelyben gyógyulást kíván a betegeknek, és köszönetet mond a tűzoltóknak.

10:58
Tavaly novemberben ellenőrizték a klubot

A Bamboo klubban 2009-től kezdve több ellenőrzés is történt, legutóbb tavaly novemberben - közölte Carmen Dan belügyminiszter. A belügyi tárca vezetője úgy nyilatkozott a Digi24 televíziócsatornának, információik szerint a szórakozóhelynek volt tűzvédelmi engedélye, és a Colectiv-tragédia után sűrűbbek lettek az ellenőrzések. A legutóbbi kontrollra 2016 novemberében került sor. Carmen Dan hozzátette, a klub működése kizárólag a tulajdonos felelőssége, ugyanakkor érvényben van egy törvény, amely 2017. június 30-át szabja meg határidőként a szórakozóhely működtetőjének az engedélyek beszerzésére. 

10:33
Nyolcan vannak még kórházban

Hét személyt kezelnek a Floreasca sürgősségi kórházban és egy személyt a Szent Pantelimon kórházban a fővárosi Bamboo klubban szombat hajnalban kiütött tűz miatt - közölte Florian Bodog egészségügyi miniszter. Elmondta, a Floreasca kórházban három embert az ortodépiai osztályra, négyet a toxikológiára utaltak be, állapotuk változó, egyesek közülük kérik a kiutalásukat. Bogdan Opriţa, a Floreasca kórház szóvivője szerint a toxikológiai osztályon fekvő egyik páciensük a klub ügyvezetője. A Bamboo klubot elpusztító tűz miatt eredetileg 41 személyt szállítottak be Bukarest különböző kórházaiba. 

09:57
Nincsenek rendben a Bamboo papírjai

Hiányos volt a Bamboo klub működési engedélyének kiváltására benyújtott iratcsomó - tájékoztatta az Agerprest a főváros második kerületének alpolgármestere.

Dan Cristian Popescu elmondta, a működési engedélyt évente meg kell újítani, és tavaly is, illetve idén is hiányos iratcsomót nyújtott be a klub vezetősége, hiányzott az építési munkálatok átvételét igazoló okirat. Tavaly megbírságolták a klubot emiatt, és idén is pénzbüntetést kapott volna, "de még nem került sorra a dosszié" - mondta az alpolgármester, hozzátéve azonban, hogy az ilyen esetekben kiszabott büntetés elenyésző összegű. 

A készenéti felügyelőség által kibocsátott tűzvédelmi engedélye megvolt a szórakozóhelynek, mondta az elöljáró. Popescu szerint szombat estétől ellenőrizni fogják a kerület összes szórakozóhelyét, illetve olyan tanácsi határozatot készülnek elfogadni, amely lehetővé tenné az önkormányzat számára, hogy bezárassa a szükséges engedélyek hiányában működő létesítményeket.

09:25
Hat személyt kezelnek a Floreasca kórházban

A megsérült személyek közül hatan maradt Floreasca kórházban, közülük hármat az ortopédiai osztályon, hármat a toxikológián kezelnek - nyilatkozta az egészségügyi intézmény szóvivője, Bogdan Opriţa. Elmondta, az ortopédiai osztályon két nőt és egy férfit kezelnek. Ketten közülük deréksérüléssel küszködnek, mivel kiugrottak az ablakon, így menekülve a lángok elől. A harmadik személy bokatörést szenvedett. A toxikológiai osztályon kezelt sérültek közül egyik mesterséges lélegeztetésre szorult. Erre már nincs szüksége, állapota azonban továbbra is súlyos - mondta Opriţa. 

09:11
Még nem tudni, mi okozta a tüzet

Az akár ezerötszáz ember befogadására alkalmas népszerű éjszakai szórakozóhelyen mintegy 2500-3000 négyzetméternyi területen csaptak fel a lángok, a tűz okairól azonban a tanúk nem nyilatkoztak egyöntetűen. A szórakozóhely mellett lévő, részben befagyott tó partját búvárok fésülték át, de nem találtak senkit.

08:58
Már csak tízen vannak kórházban

Eloltották a tüzet a bukaresti Bamboo klubban, de Raed Arafat, az Országos Készenléti Felügyelőség (DSU) vezetője szerint a tűzoltók továbbra is dolgoznak a parázsló részek oltásán.  Arafat szerint a helyszínre kirendelt 26 tűzoltóautóból 14 marad a klubnál a következő órákban, hogy felszámolják a tűzfészkeket, és helyszíni felmérést végezzenek. 

Három mentőalakulat is a közelben marad, Arafat szerint "leginkább a beavatkozást végző tűzoltók védelméért". A DSU vezetője azt is elmondta, a füstmérgezéssel kórházba került fiatal nő állapota javult, nincs szüksége már lélegeztetőgépre, és öntudatánál van. A tíz személy van jelenleg Bukarest különböző kórházaiban a klubban tartózkodók közül. 

08:50
Az ügyészség vizsgálja a tűzesetet

A Bukaresti Törvényszéki Ügyészség vette át a nyomozást a Bamboo klubban történt tűzeset ügyében, munkájában a fővárosi rendőrség segíti - tájékoztat sajtóközleményében a rendőrség. A szórakozóhely teljesen leégett, az épület nagy része összeomlott. 38 személyt szállítottak kórházba a tűzeset nyomán, a legfrissebb adatok szerint 11-en füstmérgezést szenvedtek, és kihűléssel diagnosztizálták őket.












EZT OLVASTA MÁR?

X