Meleg nők vallanak szerelmi történeteikről – kiállításon jártunk


-A A+

Meleg nők szerelmi történeteit gyűjtötte össze az LMBTQ+ közösség női tagjait támogató Les Sisterhood kolozsvári szervezet. A pályamunkákat – fotó, rövidfilm, vers, próza – díjazták is vasárnap este az Ecsetgyárban.

A Les Sisterhood február ötödikén meghirdetett felhívására 28 alkotás érkezett, amelyekből Queer a la Cluj cím alatt nyílt kiállítás a kolozsvári Ecsetgyárban. Anonim, álnévvel, keresztnévvel vagy teljes névvel ellátott pályamunkákat tekinthettünk meg, amelyek nők közötti szerelmekről és egyáltalán a női homoszexualitásról számoltak be.

Őszinte, bátor alkotások születtek, amelyek olyan univerzális érzelmeket közvetíttek, amelyekkel szexuális orientációtól függetlenül bárki tud azonosulni, aki élt már át vonzalmat, érdeklődést, szerelmet egy másik személy iránt. Az Altart Egyesület jóvoltából Ania Ciotlaus fotósorozatát, és Eliza A szerelem nem csak 3 évet tart című prózáját díjazták fejenként 300 lejjel.

Eliza alkotásának keretét az a közhiedelem adta, miszerint egy szerelem három évig tart. Három fejezetben vázolja fel kapcsolatának történetét – I. Tej és méz, II. Penészes sajt, III. Húsgombócleves –, amely azt leszámítva, hogy gyakran hangsúlyozza a nyilvánosság előtti rejtőzködést, egy heteroszexuális pár története is lehetne. Elmeséli, hogyan lesz a kezdeti fellángolásból, felhőtlen örömből gyakori veszekedés, majd pedig mindez hogyan változik, és hogyan uralkodik el a pár életében a béke, a nyugalom és az egymás iránt érzett mély szeretet.

Nők szervezete nőknek

A Les Sisterhood kolozsvári szervezet 2015 márciusában alakult Ruth Borgfjord kezdeményezésére, akiben egy új-zélandi tapasztalat hatására született meg az ötlet. Facebook-csoportként indult, és az LMBTQ+ nők közösségbe szervezését és képviselését megcélzó feminista szervezetté alakult. „Úgy éreztük, szükség van egy paltformra, ahol a nők hallathatják hangjukat, mert nemcsak a meleg közösségekben, hanem az egész társadalomban gyakran háttérbe szorul a nők véleménye” – mondta el a Maszolnak Ruth Borgfjord.

Ám az események a férfiaknak is szólnak, sőt a kezdeményezők azt látják, hogy nemcsak az LMBTQ+ közösségek tagjai vesznek részt az eseményeken, hanem barátok, a közösség támogatói is jelen vannak. Például a Coming Out Stories című eseményen – ahol bizalmas légkörben a résztvevők önmaguk elfogadásáról, a szexuális orientációjuk nyilvánosság előtt való felvállalásáról beszélhetnek – egyszer egy terapeuta is részt vett, aki jobban meg akarta érteni a melegek helyzetét, mesélte Ruth Borgfjord.

A Les Sisterhood ugyanakkor célul tűzte ki, hogy a 18–20 éveseket is, de az 50–60-as korosztályt is megszólítsa. A kezdeményező úgy látja, a fiatalok bátrabbak, könnyebben lépnek a nyilvánosság elé – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok a személyes fotók, amelyeket a pályázók felvállaltak a Queer a la Cluj keretében –, míg az idősebb generációból ez hiányzik, elszigeteltebben élnek.

Központi üzenet: „nem vagy egyedül”

Minden tevékenységet, programot ennek jegyében szerveznek, tudtuk meg Borgfjordtól, hiszen ezeken az esteken a résztvevők a hozzájuk hasonlóakkal találkozhatnak. Számára az egyik legkedvesebb rendezvény az Ecsetgyárban szervezett Queer cooking, ami egy közösségi vacsorát fed. „Egy asztalhoz ülsz a te embereiddel” – fogalmazott, ahol minden a megbecsülés, a tisztelet és a bizalom jegyében történik.

Egy előadás keretében például ügyvéd jelenlétében foglalkoztak a melegeket érintő romániai törvényekkel is, Ruth Borgfjord szerint amellett, hogy elfogadhatatlan, a törvény is tiltja, hogy valakit a szexuális orientációja miatt rúgjanak ki a munkahelyéről vagy egy szórakozóhelyről, mégis gyakran megtörténik. 

Kolozsvár egy biztonságos hely, az intézmények nyitottak a kezdeményezéseikre, tette hozzá. A szervezetnek tudatosan nincs saját székhelye, hiszen folyamatosan új helyszíneket keresnek annak érdekében, hogy szövetségesekre találjanak a heteroszexuális közösségben – összegzett a Les Sisterhood kezdeményezője. 








EZT OLVASTA MÁR?

X