Március 15-én avatják fel gróf Széchenyi István szobrát Szatmárnémetiben


-A A+

Helyére került Szatmárnémeti központjában gróf Széchenyi István egészalakos szobra, amelyet a március 15-i ünnepség keretében avatnak fel.

Gróf Széchenyi István szobrának felállításáról még 2015-ben határozott Szatmárnémeti helyi tanácsa. Elévülhetetlen érdemei vannak a kezdeményezésben néhai Sike Lajos újságírónak, a Maszol egykori munkatársának.

„Szívügyének érezte azt, hogy a megyeszékhelyen legyen Széchenyi-szobor, és ő volt az, aki halálig ápolta a Széchenyi-kultuszt a megyében” – mondta Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, aki úgy gondolja, hogy szatmári magyar közösség magáénak érezheti Széchenyi szellemi örökséget, „de miért ne érezhetné megáénak a román többség is, hiszen azt gondolom, hogy Gróf Széchenyi István személyisége elsősorban azt példázza, hogyan lehet egy országért, hogy lehet egy nemzetért rengeteget tenni”.

Szőcs Péter, a szoborállítási procedúrát lebonyolító Identitás Alapítvány elnöke elmondta, a bürokrácia útvesztőjében nehezen boldogultak, hatalmas mennyiségű dokumentációt készíttettek el velük, de mára a szoborállítás ügyének a végére értek, hiszen az egészalakos szobrot ki is helyezték a főtéri parkba, a Pannónia szálló elé.

Széchenyi István szatmárnémeti szobrát a nagyváradi Deák Árpád képzőművész készítette el. A bronzalkotás hűen tükrözi a portré festményekről ismert „legnagyobb magyar” arcképét. A emberalak mellé a szobrászművész egy asztalkát is megformázott, amelyen Széchenyi életművének részletei fedezhetők fel, bronzból kiöntött kötetek formájában a Hitel, a Világ és a Stádium, de megjelenik a budapesti Lánchíd sziluettje és a Magyar Tudományos Akadémia emblémája is. A polihisztor a lótenyésztés mestere is volt, ezért egy angol telivér plakettje is látható mellette.

Az avatóünnepséget a március 15-i programok sorában tartják meg.








EZT OLVASTA MÁR?

X