Kihirdette az államfő: 2019 őszétől állami támogatást kapnak a bölcsődék


-A A+

Kihirdette az államfő a bölcsődék állami finanszírozását előíró, az RMDSZ által kezdeményezett és kidolgozott törvényt. A jogszabály értelmében ezentúl nemcsak önkormányzati feladat lesz az óvoda előtti oktatási intézmények finanszírozása, hanem központi költségvetésből is részesülnek a bölcsődék.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese kifejtette, hogy egy hiánypótló előírás került be az oktatási törvénybe, amely megerősíti és biztos alapokra helyezi a bölcsődék rendszerét Romániában.

„Romániában a jelenleg működő bölcsődék befogadóképessége nem fedi az igényt, hiszen az önkormányzatoknak komoly anyagi erőfeszítéseket kell tenniük a szükséges bölcsődei férőhelyek biztosítására. Ezért volt fontos egy olyan törvényt kidolgozni, amely lehetőséget teremt arra, hogy a bölcsődei oktatás anyagi terheit ne csak az önkormányzatok viseljék, hanem az állam is szerepet vállaljon ebben” – fogalmazott Szabó Ödön, az RMDSZ oktatásért felelős szakpolitikusa.

Hozzátette, a bölcsődei nevelés társadalmi szempontból jelentős fontossággal bír, hiszen mindamellett, hogy a gyerekek fejlődésében segít, nagymértékben befolyásolja a gyerekvállalást is. „Éppen ezért meg kellett találni azt a módszert, amely által arra ösztönözzük az önkormányzatokat, hogy több helyet biztosítsanak a bölcsődei rendszerben, illetve új bölcsődéket hozzanak létre” – taglalta a Bihar megyei képviselő, majd elmondta, hogy az egy gyerekre kiszámolt pénzkeretet a tanügyminisztériumnak kell meghatároznia és utalnia az önkormányzatoknak.

Az akkreditációval rendelkező egyházi, felekezeti vagy magánbölcsődéknek is jár az állami támogatás.








EZT OLVASTA MÁR?

X