Gólyales: valószínűleg Leske tért haza elsőként a magyarfenesi fészekbe


-A A+

Csütörtök délután leszállt az idei első gólya a kamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekre – adta hírül a clujbird.ro honlap, amelyen a webkamera segítségével bárki nyomon követheti a gólyacsalád életét.

„Március 26-án 15:49 órakor leszállt az idei első gólya a magyarfenesi fészekre. (...) A fényképek alapján nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy Leske érkezett haza, a tavalyi tojó” – írták, hozzátéve, hogy a fészekben pár órával az érkezése előtt olvadt el az utolsó hófolt.

Az elmúlt években a mostaninál egy vagy két héttel korábban jegyezték fel az első gólya érkezését a Kolozsvár és környéke madarait megfigyelő-bemutató honlap üzemeltetői, de a korábbi években előfordult, hogy még később szállt le az Afrikából érkezett első madár.

 

Magyarfenes egyetlen gólyafészkét 2007 óta figyelik a madárbarátok, 2017 óta webkamerával is. Utóbbi élőképét elérhetővé tették mindenki számára. „Az idei gólyaszezon azért lesz különös – írták –, mert most először találkozhatunk olyan gólyákkal a környéken, amelyeket 2017-ben meggyűrűztünk. 2017-ben a Kolozs megyei gólyafészkek jelentős hányadában került gyűrű az abban az évben felnőtt kisgólyák lábára. Ezek a gólyák három Afrikában eltöltött év után most először térnek vissza szülőföldjükre.”








EZT OLVASTA MÁR?

X