Kutyákat is megpróbálnak kiképezni a koronavírus-fertőzöttek kiszagolására


-A A+

A Medical Detection Dogs karitatív szervezet intenzív, hathetes kurzusokon akar felkészíteni kutyákat beteg vagy fertőzött emberek felkutatására a szaguk alapján, ezért együttműködik a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetével (LSHTM) és a Durhami Egyetemmel.

A karitatív egyesület már képzett ki kutyákat más betegségek – rák, Parkinson-kór, cukorbetegség, bakteriális fertőzések – kiszagolására. Az új koronavírus okozta Covid-19 betegség felismerésére hasonló módszerrel készítenék fel az ebeket a gyors és kíméletes diagnózis céljából.

A rendkívül kifinomult szaglószervű kutyákkal megismertetik a betegség sajátos szagát, majd megtanítják őket arra, hogy jelezzék a fertőzötteket vagy betegeket. A kutyák emellett képesek érzékelni a hőmérséklet legcsekélyebb változását is, így alkalmasak lehetnek a lázas, hőemelkedéses emberek kiszűrésére is.

Claire Guest, az orvosi kutyák kiképzésére specializálódott egyesület vezetője szerint elméletben biztosak abban, hogy a kutyák kiszagolhatják a Covid-19-et, de egyelőre azt keresik, miként vehetnének megbízható módon szagmintát a koronavírusos páciensektől. Szeretnék, ha a kutyák detektálnák a tünetmentes vírushordozókat is, akiket aztán hagyományos módszerrel tesztelnének. Steve Lindsay, a Durhami Egyetem professzora szerint a kiképzés sikere esetén a kutyákat a repülőtereken lehetne bevetni a vírushordozók kiszűrésére a járvány lecsengésével, hogy a már legyőzött járvány ne törhessen ki újra.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja. EZT OLVASTA MÁR?

X