Tüsszentés vagy köhögés nélkül is fertőzhet a koronavírus


-A A+

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája szerda éjjel küldött levelében arra figyelmeztette a Fehér Házat, hogy az új típusú koronavírus nem csak tüsszentéssel vagy köhögéssel terjedhet, elég az is, ha valaki egy légtérben tartózkodik egy fertőzött személlyel – írja a CNN cikkére hivatkozva a szeretlekmagyarorszag.hu.

Harvey Fineberg, a Nemzeti Tudományos Akadémia járványügyi tanácsának elnöke a Fehér Háznak küldött levélben azt írja, hogy a jelenlegi kutatások alátámasztják annak lehetőségét, hogy a koronavírus terjedhet akár légzés során képződő bioaeroszolokkal is. A kutató szerint helytálló az amerikai járványügyi központ jelenleg érvényben lévő ajánlása, miszerint a koronavírus két méteres távolságon belül képes tüsszentéssel és köhögéssel terjedni, helytálló, ugyanakkor a terjedési módokat ki kellene egészíteni a sima beszéddel, sőt magával a kilégzéssel is.

De a levélben kínai és amerikai kutatásokra hivatkozva arról is ír, hogy a koronavírus hosszú ideig kimutatható a kórházak levegőjében. A vírus pedig képes sokáig lebegni. Ez pedig azért veszélyes, mert így akkor is fertőzhet, amikor az egészségügyi dolgozók nem viselnek védőfelszerelést. A levél szerint az alapos takarítás sem segít, mert a vírus képes a fertőzöttektől távoli helyiségekbe is eljutni és sokáig fertőzőképes marad. Azt ugyanakkor nem lehet pontosan megmondani, hogy a vírus meddig képes megmaradni a levegőben.

A koronavírus romániai és külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt és itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X