Fontos lépést tett Barabási Albert-László a koronavírus elleni küzdelemben


-A A+

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató és bostoni laborja fontos bejelentést tett: közzétették azoknak a már létező gyógyszereknek a listáját, amelyek hatásosak lehetnek a koronavírus ellen – írja a Portfolio a világhírű hálózatkutató Facebook-bejegyzése alapján.

Barabási Albert-László és kutatócsoportja bostoni laborjukban hetek óta keresik a hálózatkutatás módszerével és a mesterséges intelligencia segítségével a Covid-19 ellenszerét. Az emberi fehérjéket és a hozzájuk kötődő vírusfehérjék kapcsolatát vizsgálják, valamint azt, hogy a már meglévő gyógyszerek és kezelések, illetve azok kombinációja hogyan fejtheti ki a hatásukat az új típusú vírus ellen. Céljuk megérteni a Covid-19 által kiváltott fenotípus mechanizmusát és azonosítani a lehetséges gyógyszereket.

Április 1-jén a bostoni labor munkatársai arról számoltak be, hogy összeállították azon gyógyszerek listáját, amelyek potenciálisan hatásosak lehetnek a koronavírussal szemben. A világhírű magyar tudós Facebook-oldalán akkor azt is írta, hogy remélhetőleg április elején ezek a készítmény-jelöltek megkezdik az útjukat a kísérleti laboratóriumba, hogy emberi sejtvonalakon teszteljék őket. Barabási Albert-László csütörtökön közölte Facebook-oldalán, hogy hivatalosan is közzétették azoknak a már létező gyógyszereknek a listáját, amelyek a koronavírus ellen jöhetnek szóba.

 

A hálózatos orvostudomány megközelítése a vírusfehérje-emberfehérje és a gyógyszer-emberfehérje kölcsönhatásait térképezi fel az emberi interaktómában (molekulák közötti interakciókban). Mindezt annak érdekében, hogy azonosítsák azokat a készítményeket, amelyek megzavarhatják a koronavírust a betegségmodulokban. A kutatás szerint a koronavírus-modul tüdő-és szív-érrendszeri szövetekben, több agyi régióban, emésztőrendszerben (vastagbél, nyelőcső, hasnyálmirigy) és reproduktív rendszer szöveteiben (hüvely, méh, here, méhnyak, petefészek) jelenik meg koncentráltan, és ezáltal több komorbiditást (betegségtársulást) jelez előre – írja bejegyzésében Barabási.

Kutatásuk során három gyógyszerújrahasználati stratégiát használtak, mindegyikben rangsorolták a szereket annak függvényében, hogy mennyire lehetnek hatásosak a koroanvírus-betegek számára. Míg a három módszertan az előrejelző képességében különböző, ezeket kombinálva megkapjuk a legjobb teljesítményt – fogalmaz a hálózatkutató, majd hozzáteszi: a sokat vitatott chloroquine szerepel az ő listájukon is. A kutatásban résztvevő Joseph Loscalzo manuálisan egyesével vizsgálta meg a gyógyszerek közös metszetét és eltávolította a felesleges és mérgező szereket, így a végső listán 86 gyógyszer szerepel.








EZT OLVASTA MÁR?

X