Örökölhették elhunyt gyerekük Facebook-profilját a szülők


-A A+

Fellebbezést nyújtott be a Facebook a berlini bíróság döntése ellen, amely szerint egy nemrég elhunyt fiatalkorú szülei örökölték gyerekük Facebook-profiljának hozzáférési jogait.

A Facebook lépését hétfőn közölte a berlini illetékes bíróság. A bíró 2015 decemberében hozta meg a döntést, hogy a gyerek közösségi oldallal kötött szerződését örökölhetik szülei.

A digitális hagyatékot a szülők ugyanúgy akarják kezelni, mint a leveleket vagy a naplókat. Hogy a fellebbezést elutasítják-e vagy sem, még nem tudni. A szakértők szerint ez az első ítélet Németországban, amely megállapította a Facebook-profil örökölhetőségét.

A perindító panaszt egy nő nyújtotta be, akinek lánya 2012-ben eddig tisztázatlan körülmények között halálos balesetet szenvedett. Az anya reményei szerint a Facebook-profil segíthet annak kiderítésében, voltak-e lányának öngyilkos hajlamai. A bíróság szerint a döntés nem sérti az elhunyt gyerek személyiségi jogait. Gondviselőkként a szülőknek joguk van - a gyerek életében és halála után is - tudni, hogyan és miről kommunikált fiatalkorú gyerekük az interneten.








EZT OLVASTA MÁR?

X