Zuckerberg újévi fogadalma: megjavítja a Facebookot


-A A+

Nehéz éven van túl a Facebook, így nem csoda, hogy az alapítója szerint is az idei év kihívása a közösségi oldal javítása.

Számos negatív esemény érte a Facebookot 2017-ben, az orosz propaganda és kamuhírek terjedésétől az élőben közvetített öngyilkosságokon át a korábbi alkalmazottak erős kritikájáig.

"(...) a Facebooknak pedig sok tennivalója van – legyen szó akár saját közösségünk visszaélésektől és gyűlölettől való védelméről, a nemzetállamok ügyeibe való beavatkozással szembeni védekezésről, vagy annak biztosításáról, hogy jól töltjük el az időnk a Facebookon" – írja Mark Zuckerberg. Az alapító szerint minden hibát és visszaélést nem tudnak megakadályozni, de jelenleg túl sok hibát követnek el saját irányelveik érvényesítésekor és annak megelőzésében, hogy rosszul használják mások a Facebook eszközeit.

Éppen ezért Zuckerberg 2018-as fogadalma, hogy a fontos kérdések megoldásán dolgozik, szakértői csoportok bevonásával.

Az egyik legizgalmasabb kérdés a technológiában jelenleg, írja, a centralizálás vs. decentralizálás problémája. A Facebooknak mindig is az "adjuk vissza a hatalmat az embereknek" volt a szlogenje, a kilencvenes években és az ezredforduló után is azt hitte az emberek többsége, hogy a technológia decentralizálni fog.

Ezt a hitet elveszítették az emberek, Zuckerberg szerint részben a kevés felemelkedő tech-cég és a technológiát az emberek megfigyelésére használó kormányzatok miatt. Megemlíti viszont az ellen-trendeket is, a titkosítást és a kriptovalutákat, amelyek a centralizálással szembe mennek, viszont a kontrollt is nehezebbé teszik. Ígérete szerint mélyebbre fog ásni ezek tanulmányozásában, hogy aztán a Facebook szolgáltatásaiba építse be a leszűrt következtetéseket.

Címlapi illusztrációnk forrása: CNET








EZT OLVASTA MÁR?

X