Szabad kezet ad a Facebook a felhasználóknak


-A A+

Bár első hallásra szimpatikus volna a Facebook-alapító döntése, súlyos következményei lehetnek annak, hogy az olvasókra bízná, melyik hírforrás számít hitelesnek.

Mark Zuckerberg bejegyzésben közölte nemrég, hogy a hírfolyam átalakítása után a csökkenő arányú hírek minőségére szeretnének odafigyelni. Bár külsős szakértők megbízásán gondolkodtak ahhoz, hogy felmérjék az egyes hírforrások hitelességét, úgy döntöttek, hogy a felhasználókra bízzák ezt.

Az olvasóktól azt fogják megkérdezni, hogy ismerik-e az adott hírforrást, illetve bíznak-e benne. Zuckerberg szerint vannak hírforrások, amelyekben csak saját követőik bíznak, másokban pedig azok is, akik nem követik őket folyton.

Első hallásra ez egy jó döntés, hiszen számos vita van arról, hogy a Facebookot közművesíteni kellene és a Maszolon is jelent meg írás, amelyik emellett kardoskodik. A kérdés az, hogy a kamuhírek és orosz propaganda korában ki miben bízik meg és mire mondja azt kapásból, hogy hamis információ és hírforrás?

Öt kérdés

A The Atlantic öt kérdést fogalmazott meg a Facebook új döntéséről. Az első, hogy vajon a felhasználói felmérések lesznek az egyetlen számító tényező, amikor egy kiadvány hitelességéről van szó? Fontos például, hogy a különböző ideológiával bíró lapok szerkesztési standardjai lehetnek azonosak túl a világnézeti vitákon.

A második kérdés, hogy ki tervezte a felmérést, bevonták-e ebbe a külső szakértőket, a sajátjuk korábbi, hasonló felméréseken alapul-e? A harmadik, hogy a kérdőívek feldolgozása teljesen automatizált vagy embereket is bevonnak ebbe? A negyedik, hogy a különböző sajtóorgánumok tudhatnak-e majd az eredményekről és fellebbezhetnek-e, ha nem elégedettek azokkal? Fontos ugyanis, hogy a különböző lapok olvasottsága erősen függ a Facebooktól.

Az ötödik kérdés, hogy összeköti-e a Facebook a felhasználók ítéleteit a különböző lapokról azzal, hogy milyen világnézetük van? Megeshet például, hogy konzervatív felhasználók kevésbé hitelesnek tartanak liberális lapokat és fordítva, ezért ebből a Facebook következtethetéseket vonhat le.

Címlapi illusztrációnk forrása: makeuseof.com








EZT OLVASTA MÁR?

X