Amirõl a ma szól

  • Mocorog az igazságszolgáltatás: az év „nagy perei”

    Az első, hivatalában levő minisztert öt év börtönre ítélő romániai igazságszolgáltatás úgy tűnik, már „politikai, gazdasági hírességeket” is felelősségre von feltételezett törvényszegéseikért. Idén Relu Fenechiu mellett ítéletet mondtak Gigi Becali, Victor Babiuc, Decebal Traian Remeș, Ioan Avram Mureșan és Antonie Solomon korrupciós ügyeiben is.

  • Aradra érkeznek az első egészségügyi kártyák

    Ebben a hónapban bocsátják ki az első egészségügyi kártyákat, tájékoztatott a kolozsvári rádió. Cristian Buşoi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke szerint az első 200 ezer kártyát Arad megye kapja.

  • Két héten belül lesz költségvetés-kiigazítás

    Július végére várható az első költségvetés-kiigazítás – írja a Mediafax. A kabinet reméli, hogy ennek révén elő tudja teremteni a kenyér ÁFA-csökkentéséhez szükséges alapokat, az intézkedés azonban valószínűleg csak szeptembertől alkalmazható.

  • Snowden még kínzással sem adna ki hazájának ártó információkat

    Még ha megkínoznák sem adna ki olyan információkat Edward Snowden, amelyekkel ártana a saját nemzetének - olvasható az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja és egy volt amerikai szenátor közötti levelezésben, amelyet a The Guardian című brit napilap tett közzé honlapján.

  • Robbanóanyagokat semmisítettek meg Csíkszeredában

    Irányított robbantással semmisítettek meg több lőszert, pirotechnikai eszközt és gránátot a tűzoltóság szakemberei szerda délelőtt az egykori csíkszeredai vágóhíd közelében, írja a székelyhon. 

  • Ioan Bene üzletember a kolozsvári Continental vásárlója

    Ioan Bene üzletember a kolozsvári Continental – volt New York szálló - titokzatos vásárlója, írja a ziaruldecluj. A 45 éves üzletember egy építkezési nagyvállalat tulajdonosa, amelyet két éve Ion Țiriactól vásárolt meg. A román lapnak azt nyilatkozta, szándékában áll teljes mértékben helyreállítani az épületet, kívülről is, belülről is.

  • Keresztély Irma: nincs esélyegyenlőség a román és magyar diákok számára

    A jelenlegi érettségi vizsgarendszer nem biztosítja az esélyegyenlőséget a román és a magyar tagozatos diákok számára Keresztély Irma, a székelyföldi Kovászna megye főtanfelügyelője szerint, és ezen a helyzeten változtatni kell.

  • Korrupció miatt alapfokon hét évre ítélték Olosz Gergelyt

    Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Olosz Gergely volt RMDSZ-es szenátort szerdán a Bukaresti Törvényszék befolyással való visszaélés miatt. A volt honatyát azzal vádolják, hogy az Energiaszabályzó Országos Ügynökség (ANRE) élén töltött időszakban bizonyos cégek képviselőit hozzásegített nagy összegű szerződések elnyeréséhez. Az ítélet nem végleges, Olosz a bukaresti ítélőtáblán fellebbezhet.

  • Szerda, délután 6 óra: megnyílnak a Félsziget kapui

    Ingyen is beléphetnek szerda délután a Félsziget területére azok, akik csütörtöki napijegyet vagy bérletet váltottak a fesztiválra. „Bár a fesztivál hivatalosan csak július 18-án kezdődik – már 17-én, szerdán délután megnyitjuk kapuinkat. A szerdai napon a bérletesek és a csütörtöki napijeggyel rendelkezők is ingyenesen léphetnek be a fesztivál területére, felhúzhatják sátraikat a kempingben, és elsőként ismerkedhetnek meg a fesztivál új helyszínével és változatos helyszíneivel, amelyek minden eddigin túltesznek” – olvasható a Félsziget Fesztivál honlapján.

  • Két erdélyi magyar juthat a héten 8000 méter fölé

    Az aradi Török Zsolt vezette 2013-as Nanga Parbat-expedíció csütörtökre tervezett csúcsmászása után egy-két nappal érhet fel a 8035   méter magas Gasherbrum II-re Varga Csaba nagyváradi hegymászó is. A partiumi alpinista egy nemzetközi expedíciós csapat tagjaként vágott neki a himalájai csúcsnak.

  • Huszadik kiadását ünnepli idén a Segesvári Akadémia

    Huszadik alkalommal kerül megszervezésre a Segesvári Akadémia. A komolyzenei fesztivált és mesterkurzust, a berni (Svájc) Cultura Viva Sighisoara Egyesület szervezi a Segesvári Városházával és a bukaresti Elan Alapítánnyal közösen.

  • Horvát tanácsadók segítik Ivica Dacsics szerb kormányfőt

    Egy egykori horvát kormánytag a szerb miniszterelnök tanácsadója lett: Tamara Obradovic Mazal jogi és szervezési kérdésekben fogja segíteni Szerbiát az EU-val 2014 elején kezdődő tárgyalások előtt - írt szerdán több horvát napilap.

  • Ismét herendi porcelánt kapnak a Magyar Nagydíj dobogósai

    Ismét Herendi Porcelánokat vehetnek át az eredményhirdetésnél a jövő hétvégi Forma-1-es Magyar Nagydíj dobogósai, valamint a konstruktőrök versenyének legjobbja.

  • Magyar tanári állások szűnhetnek meg a kilencedikesek kis létszáma miatt

    Tanári állások szűnhetnek meg Hargita megyében, mert több mint 600 kilencedik osztályos hely nem telt be az első elosztást követően. Hasonló a helyzet Kovászna megyében is.

  • Tüntetéssel fogadták a vasutasok az IMF bukaresti küldöttségét

    Tüntetéssel fogadta szerdán a román állami vasútvállalat (CFR) több száz dolgozója a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségét, amely elkezdte tárgyalásait a hatóságokkal egy újabb hitelmegállapodásról.

  • Vádat emeltek Bernie Ecclestone ellen Németországban

    A müncheni ügyészség megvádolta a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-t megvesztegetéssel és hűtlen kezelésre felbujtással.

  • Feltöltőkártya csak személyi igazolvánnyal?

    Törvénytervezetben javasolná Sebastian Ghiţă szociáldemokrata képviselő, hogy a mobilszolgáltatók rögzítsék a feltöltőkártyát vásárló ügyfeleik személyi adatait.

  • Miért nem magánügy a diákok vizsgaeredménye?

    Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Asztalos Csaba szerint ha a szülők kérik, a tanintézményeknek és az oktatási minisztériumnak meg kell tudniuk oldani azt, hogy a nyolcadik osztályt elvégzett tanulók tanulmányi átlaga és képességvizsgáinak eredményei, akárcsak az érettségin kapott osztályzatok többé ne legyenek nyilvánosak.

  • Kós Károly-kiállítás: még öt napig nyitva

    A Kós Károly világa, 1912 című kiállítás záróeseményeként a Székely Nemzeti Múzeum Sepsiszentgyörgyön július 20-án, szombaton kedvezményes, 5 lejes belépőjeggyel és 12, illetve 15 órától ingyenes tárlatvezetéssel várja látogatóit a múzeumépületeket is tervező sokoldalú alkotó munkássága előtt tisztelgő tárlaton. Július 21-én, vasárnap ugyanez a kiállítás ingyen látogatható, 12 órától pedig ingyenes vezetést tartanak.