Amirõl a ma szól

  • Felhőszakadás és jégeső várható a hét végén

    A meteorológusok figyelmeztettek, hogy szombat reggel 6 óráig elektromos kisülésektől kísért felhőszakadás, jégeső és erős szél várható előbb az ország nyugati, északi és középső részében, majd a keleti országrészben is.

  • Nem ajánlatos antiszemita megjegyzéseket tenni a Twitteren

    A Twitter pénteken bejelentette, hogy átadta a francia igazságszolgáltatásnak azokat az adatokat, amelyekkel azonosíthatók azon antiszemita bejegyzések szerzői, amelyek miatt eljárás indult a mikroblog szolgáltatója ellen.

  • Májusban újból csökkentek a külföldi tőkeberuházások

    Májusban újból csökkentek a külföldi tőkeberuházások Romániában: 92 millió euróra az áprilisi 111 millió euróról - derült ki pénteken a központi bank közleményéből.

  • A magyar drogosok menedéke lesz Románia?

    Mivel júliustól Magyarországon nem csak a drogkereskedést, hanem a kábítószer fogyasztását is börtönnel büntetik, Romániában pedig jóval enyhébbek a jogszabályok, jelenséggé válhat a Magyarországról Romániába irányuló drogturizmus. Idehaza idén a megelőzésre is kevesebbet fordítanak.

     

  • Bemutató a Csűrszínházban: Boszorkány

    Móricz Zsigmond: Boszorkány című drámáját viszik színre a mikházi Csűrszínházban. A nyilvános főpróba július 25-én, pénteken, a bemutató július 26-án, szombaton lesz, míg 27-én vasárnap még egyszer játsszák a darabot.

  • Francia beruházásokat látogatott meg Bukarestben Jean-Marc Ayrault

    Francia csúcstechnológiai és oktatási beruházásokra irányította a figyelmet Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök romániai programjának második része.

  • A Soulik tájfun fogadására készül Tajvan és Kelet-Kína

    Fokozott biztonsági intézkedésekkel, megerősített figyelemmel várják a Soulik tájfunt Tajvanon és Kína érintett keleti tartományaiban - jelentette a kínai média pénteken.

  • A Kossuthkifli alapján forgat Rudolf Péter tévésorozatot

    Fehér Béla 2013-ban Aegon-díjra jelölt regénye, a KOSSUTHKIFLI alapján forgat tévésorozatot Rudolf Péter, rendező-forgatókönyvíró-producer. A hatrészes, epizódonként 52 perces széria főszereplői Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos. A több szálon futó, romantikával fűszerezett, „gyaloggaloppos”, XIX. századi „road movie” 2014-ben kerül majd képernyőre az MTVA támogatásával.

  • Nyílt levelet írt egy tanügyi szakszervezet az érettségi ügyében

    Nyílt levelet fogalmazott meg a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), melyet a diákokhoz, szülőkhöz és pedagógusokhoz intézett az érettségi utáni teendőkről.

  • Második világháborús filmdrámát forgat Angelina Jolie

    Egy fiatal brit színész, a 22 éves Jack O'Connell lesz a főszereplője Angelina Jolie újabb háborús filmdrámájának, amely az amerikai olimpikonból második világháborús hőssé vált Louis Zamperini életét viszi vászonra.

  • Negyven év munkája egy fotóalbumban

    Az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában Móser Zoltán fotóművész Valahol Európában fotóalbumát mutatják be 2013. július 16-án, kedden 18.00 órától.

  • Szerbia mély részvétét fejezte ki a srebrenicai áldozatok családjainak

    A szerb parlament mély részvétét fejezte ki az ártatlan bosnyák áldozatok miatt, illetve együttérzéséről biztosította családjaikat a srebrenicai mészárlás évfordulóján - adták hírül a pénteki belgrádi napilapok a törvényhozás erről szóló közleményét ismertetve.

  • Pete Tong, Subscribe és újabb zenei helyszín a Félszigeten

    A brit house nagy öregje, a minden elektronikus tánczene iránt érdeklődő körében köztiszteletnek örvendő Pete Tong is fellép az idei Félszigeten. Szintén részt vesz a július 18-21. között Kolozsváron zajló fesztiválon a Subscribe, a Robin & The Backstabbers, a Sarmalele Reci, a Negura Bunget, illetve egy új zenei helyszínnel is gazdagodott a fesztivál kínálata.

  • Guardiola: ízléstelen, hogy a Barca össze akart ugrasztani Titóval

    Pep Guardiola nekiment a Barcelonát irányító Sandro Rossellnek csütörtöki sajtótájékoztatóján, keményen bírálta volt klubjának elnökét. „Egy dolgot kértem a Barcelona elnökétől, amíg Amerikában voltam. 6000 km-re voltam a várostól, azt akartam, hogy nyugtom legyen. Nem tartották be a szavukat. Tito Vilanova betegségét használták fel, hogy támadjanak, ezt sosem fogom elfelejteni. Ízléstelen volt, nem számítottam rá"- mondta sajtótájékoztatóján.

  • Érettségi jegyek: javult a diákok teljesítménye

    Látványosan javult az elmúlt két évhez képest a diákok teljesítménye az idei érettségin: a vasárnap este közzétett eredmények szerint 55,4 százalékuknak sikerült megszerezniük az oklevelet. A legjobban a Brăila (74,17), leggyengébben az Ilfov megyeiek (27,91) szerepeltek a vizsgákon. Tavaly a diákok 44,3, tavalyelőtt 45,72 százalékának sikerült az érettségije.

  • Dragnea az „oroszlán barlangjában” beszél a régiókról

    Péntek délelőtt az közigazgatási átszervezéssel megbízott miniszterelnök-helyettes arról próbálja meggyőzni a székelyföldi önkormányzati vezetőket Bálványosfürdőn, miért lenne jó Hargita, Kovászna és Maros megyének, ha további három román többségű megyével alkotna közös régiót.

  • Hargita megyei képzőművészek alkotásai a spanyolországi Valladolidban

    Augusztus 8-áig tekinthető meg a spanyolországi Valladolidban Márton Ildikó és Veres Imola Hargita megyei, valamint további 15 európai képzőművész alkotása a Hargita Megye Tanácsa partnerségével megvalósuló CreArt európai uniós projekt keretében szervezett 2013. évi európai vándorkiállítás első állomásán.

  • EL: továbbjutott az Astra és a Honvéd, búcsúzott a Videoton

    Csak egy-egy román illetve magyar csapatnak sikerült továbbjutnia az Európa-liga-selejtező I. fordulójából, ugyanis a Videoton FC űriási meglepetésre kikapott a Mladost Podgoricától. Nem így a budapesti Honvéd, amely kiütéses 9-0-s zakót mért ki a visszavágón montenegrói ellenfelére és az Astra Giurgiu is kettős győzelemmel búcsúztatta a szlovéniai NK Domzalét.

  • Rejtegeti Matica slovenská-tagságát Ján Orosch „magyar” érsek?

    A maszol.ro felvidéki forrásokból próbált több információt gyűjteni Ján Oroschról, akit Ferenc pápa csütörtökön nagyszombati érseknek nevezett ki. Ellenmondásos adat a római-katolikus főpap életrajzában, hogy bár 2009 óta a magyar hívek általános helynökeként dolgozik, tagja a nyíltan magyarellenes Matica slovenska prezídiumának.