Amirõl a ma szól

  • Imádják feljelenteni egymást az adóhatóságnál a magyarok

    Ezrével érkeznek a közérdekű bejelentések az adóhatósághoz, nem egy van köztük, amelyik nagy horderejű, akár milliárdos visszaélésről rántja le a leplet, írta a pénteki Magyar Nemzet.

  • Surányi, Chikán: Magyarország nem teljesít jobban

    A kormány véleményével ellentétben Magyarország nem teljesít jobban a korábbi kormányok időszakához képest - fogalmazta meg Surányi György volt jegybankelnök és Chikán Attila egyetemi professzor, az első Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere a Szabadságért Alapítvány csütörtöki budapesti rendezvényén egybehangzóan.

  • Visszaküldte a népszavazási törvényt az államfő

    Visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a népszavazási törvényt csütörtökön Traian Băsescu államfő, mert szerinte az érvényességi küszöb leszállítása a jelenlegi ötvenről harminc százalékra nem biztosítana elegendő reprezentativitást a népakarat tükrözéséhez.

  • Hargita-Kovászna-Brassó közigazgatási régió alakul?

    A régióátalakításról szervezett csütörtöki nagyszebeni fórumon Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes elmondta, létezik egy olyan munkaváltozata is a régiósítási tervnek, amely szerint a Közép-régiót kettéosztanák: a székelyföldi Hargita és Kovászna megye Brassó megyével alkotna közös régiót.

  • Ayrault: kevesebb korrupcióval közelebb lennétek Schengenhez

    A korrupció és a szervezett bűnözés leküzdése segítheti Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez - mutatott rá Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök csütörtökön Bukarestben, ahol Traian Băsescu államfővel és Victor Ponta miniszterelnökkel folytatott megbeszélést.

  • Életre kel Rockefellerék tordai ipari parkja

    Megvan a tordai ipari park első bérlője, s a tulajdonosok reményei szerint idén elkezdődik az építkezés. A befektetők arra számítanak, hogy öt év alatt 70 cég települ majd a város határába.

  • Kosárlabda: a visszavágtak a Ţenter-fiúk a magyaroknak

    Négy nappal azután, hogy a magyar férfi kosárlabda válogatott 18 ponttal legyőzte Románia legjobbjait, a Marcel Ţenter vezette trikolórok Nagyváradon revansot vettek.

  • Forgatag és pörgeteg a messzire szakadt vásárhelyieknek

    „A Vásárhelyi Forgatagnak az a célja, hogy egy olyan rendezvénysorozatot kezdjen el, amely felrázza, összefogja a marosvásárhelyi magyar közösséget. Ezt a felrázó, összefogó együttlétet színesítenénk az Előadás-forgataggal” – mondta a programrész felelőse, Novák Csaba Zoltán a Vásárhelyi Forgatag sajtótájékoztatóján. A nyárutóra időzített rendezvényen az Előadás-forgatag mellett Könyv-forgatag, Téka forgatag is lesz, és először szervezik meg a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját.

  • Székelykaput avatnak Székelyföld nyárádmenti bejáratánál

    Európai uniós alapokból testvértelepülési találkozót szerveznek Lőrincfalván július 18-21 között. A rendezvény során a község bejáratánál székelykaput avatnak majd, amely Székelyföld nyárádmenti bejáratát jelöli. A Lőrincfalvára érkezőket az „E kapun belépve megérkeztél Székelyföldre”felirat fogadja majd, míg a Nyárádmentét éppen elhagyó utasok ezt a szöveget olvashatják majd a kapun: „Székelyföld visszavár”.

  • Vásárhelyi Makrancos hölgy sikere Gyulán

    Teltház ünnepelte a Gyulai Várszínház színpadán 2013. július 10-én, szerdán a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című Shakespeare-előadását, amely a IX. Shakespeare Fesztiválon vett részt a határmenti városban.

  • Három év letöltendő börtönre ítélték Craiova volt polgármesterét

    Csúszópénz elfogadásáért és hamisításért három év letöltendő börtönre ítélte a legfelsőbb bíróság Antonie Solomon szenátort, Craiova volt polgármesterét. A Dan Diaconescu Néppárt (PP-DD) politikusa fellebbezhet.

  • Magyar nőként Erdélyben: kisebbség a négyzeten

    Szeptemberre tervezik az RMDSZ nőszervezetének országos alakuló küldöttgyűlését – jelentették be csütörtökön, Kolozsváron az országos kezdeményező bizottság tagjai. Az alakulat fő célkitűzései között a közéletben való magasabb arányú részvétel, a nőket foglalkoztató problémák előtérbe helyezése, a család védelme szerepel.

  • Szigorúbb lesz a pedofil papokkal a katolikus egyház

    Még szigorúbban büntetné a gyermekek elleni szexuális bűncselekményeket a Vatikánon belül Ferenc pápa. Az egyházfő erről csütörtökön írt alá rendeletet, pontosabban motu propriot. Ez azt jelenti, hogy a dokumentum nem hivatalos előterjesztés eredménye, hanem a pápa saját elhatározásából hozott rendelet.

  • Magyarellenes püspököt nevezett ki Ferenc pápa nagyszombati érseknek

    Nagyszombati érsekké nevezte ki Ján Orosch püspököt csütörtökön Ferenc pápa - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák püspöki kar szóvivőjének megerősítésére hivatkozva. Ján Orosch érsek, aki a tavaly júliusban hivatalából elmozdított Róbert Bezák helyét vette át, a magyarellenességéről hírhedt Matica slovenská legszűkebb vezetőségének oszlopos tagja. 

  • Ponta: törvény készül a verespataki beruházás jóváhagyásáról

    ​A miniszterelnök szerint fel kell gyorsítani a verespataki bányaberuházás engedélyeztetését. Erről Victor Ponta csütörtökön beszélt, amikor ismertette kormánya munkahelyteremtő és beruházásösztönző stratégiáját.

  • Orbán Viktor túltesz Jörg Haideren is?

    Még nem volt példa arra, hogy egy tagállam gyakorlatilag az Európai Uniót elítélő határozatot fogadjon el, bár 2000-ben, amikor a Jörg Haider vezette Szabadságpárt kormányra kerülése miatt szankciókkal sújtották Ausztriát, az osztrák kormány egy az EU-ról szóló népszavazással fenyegetőzött. Akkor még idejében feloldották a szankciókat.

  • Picit csökkent az ország lakossága májusban

    Románia lakossága 5316 személlyel csökkent májusban, amikor 14 848 gyermek született és 20 164 személy halt meg – tájékoztatott szerdán az Országos Statisztikai Hivatal (INS).

  • Meghirdette helyeit a BBTE, tandíjas helyre akár 5500 lejt is elkérnek

    Közel ötezer tandíjmentes alapképzéses helyet hirdetett meg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE). A 2013/2014-es felvételin összesen 4891 államilag támogatott alapképzéses helyet, további közel 10 ezer tandíjas és háromezer távoktatásos, valamint látogatás nélküli helyet hirdetett meg a BBTE – olvasható az egyetem közleményében.

  • Harminc jelentkező a harmadik Székely Vágtán

    A pálya készen áll, a lovasok edzenek, a kiegészítő produkció próbái jól haladnak, és a jelentkezés is lezárult a harmadik Székely Vágtára. Július 13-án, szombaton harminc település lovasa áll rajthoz, hogy megküzdjön a középdöntőbe jutásért. Hárman közülük Budapesten, a Nemzeti Vágtán is megfuthatják körüket, de a székely székek legszebb települése is képviseltetheti magát a rangos fővárosi lovas eseményen.

  • Első alkalommal lesz saját mesterképző szak a Sapientián

    Hétfőtől lehet beiratkozni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karára. A 2013/2014-es tanévben tizenegy alapképézési szakra és négy mesteri szakra jelentkezhetnek az érdeklődök.