Amirõl a ma szól

  • Pozsony: abszurd volt a Benes-dekrétumokról tartott EP-vita

    Különösnek és logikátlannak tartja Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter azt, hogy a Benes-dekrétumokkal szemben kritikus hangvételű rendezvényre került sor kedden az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában, az Európai Néppárt (EPP) klubjában - közölte a tárcavezető nyilatkozatára hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.

     

  • Megérkezett a székely Google Reader, a Feedvance!

    Egy székely fiatalember hozta létre az első hazai fejlesztésű hírcsomópontot, a Feedvance-t, mely működésének első néhány napja alatt több mint 200.000 hírt olvasott be 10.000 internetes portálról. Geréb Róbert befektetők segítségével szeretné profi projektté alakítani a mostanáig hobby-projektként futó munkát.

  • Kezdődik a Régizene Fesztivál Csíkszeredában

    Július 11-én délben a Szabadság téren utcazenével startol a Csíkszeredai Régizene Fesztivál 33-dik kiadása, amelynek délután kezdődő hivatalos megnyitóján Európa-szinten is kuriózumnak számító histórikus rézfúvós együttes lép fel.

  • Egyetlen interneten eladott gyógyszer sem volt rendben

    Minden interneten vásárolt gyógyszer hamis vagy illegális volt - ez az eredménye a június 18. és 25. között hatodszor megtartott, az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző nemzetközi Pangea akciónak.

  • Ron Dermer lesz Izrael új amerikai nagykövete

    Benjámin Netanjahu miniszterelnök az egyik fő bizalmasát, Ron Dermert jelölte amerikai nagykövetnek, Izrael legfontosabb külföldi diplomáciai posztjára - közölte az izraeli média szerdán.

  • A Csendes-óceánba szivárog a fukusimai sugárszennyezett talajvíz

    Először ismerte el a japán atomenergetikai hatóság, hogy „nagy valószínűséggel" a Csendes-óceánba is beleszivárog a súlyosan sugárszennyezett talajvíz a fukusimai erőmű területéről.

  • Új közalkalmazotti bértörvényt dolgoz ki a kormány

    Felére csökkentené a legalacsonyabb és legmagasabb állami bérek közti különbséget, és megkönnyítené a rosszul teljesítő hivatalnokok megbüntetését a kormány által tervezett új közalkalmazotti bértörvény – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök szerdán.

  • KKV-k európai támogatása: sok beszéd, kevés tett

    Túl sok a beszéd és túl kevés a tett európai szinten a kis- és középvállalkozók támogatását illetően – jelentette ki kedden este Brüsszelben Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője az osztrák Paul Rübig EP-képviselő gondozásában megjelent, „A vállalkozóknak szabadságra van szükségük” című könyv bemutatóján vett részt.

  • Pakolniuk kell a hotelekben elszállásolt honatyáknak

    Legkésőbb csütörtökig ki kell költözniük a képviselőknek és szenátoroknak azokból a négy és öt csillagos hotelekből, amelyekkel a parlament szerződést kötött – egyenként havi 8 ezer lejes értékben – az elszállásolásukról. Erre a honatyák jogállásáról szóló törvény kényszeríti a politikusokat.

  • Hajdu János ül le Böhn helyére a magyar női kéziválogatott kispadján

    Hajdu János váltja átmenetileg a leukémiás kezelése után lábadozó Karl Erik Böhnt a magyar női kézilabda-válogatott kispadján. A szakember állt már a férfiválogatott élén (1999–2001, 2008–2009), a női válogatottat pedig olimpiai negyedik helyig dirigálta 2008-ban, „ideiglenes” kapitányként.

  • A legtöbb érettségiző a román vizsga jegyével elégedetlen

    A legtöbb érettségiző a román nyelv és irodalom vizsgájának osztályozásával elégedetlen – derül ki a fellebbezések statisztikáiból. Az óvások elbírálása még zajlik, a végeredményeket csütörtökön teszik közzé.

  • Megkezdődött a Bolyai Nyári Akadémia pedagógus-továbbképző

    Megkezdte tevékenységét hétfőn a Bolyai Nyári Akadémia. A Romániai Magyar Dedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által szervezett pedagógus-továbbképző több helyszínen zajlik: Szovátán, a Teleki Oktatási Központban, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron.

  • Komplex: gitározni és színészkedni vágyók tábora

    Két tábor egy helyen: tavaly óta „Komplex előadóművészeti tábor” néven egyszerre szervezik meg az Erdélyi Gitártábort és az Erdélyi Színháztábort. Az összevonás több pozitívumot is hozott az egyébként már több mint egy évtizedes múlttal rendelkező nyári tanfolyam életébe: változatosabbá, pezsgőbbé vált, és kiegyenlítődött a nemek aránya. Crăcea Ádám szervezővel az idei, augusztus 3-a és 9-e között Zsögödfürdőn megszervezésre kerülő táborról beszélgettünk.

     

  • Toró: az EMNP az RMDSZ mellett tüntetne szeptemberben

    Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azért nem egyeztetett a többi erdélyi magyar politikai szervezettel a július 20-ra meghirdetett autonómiatüntetésről, mert a Magyar Polgári Párt vezetői nem jelentek meg azon az egyeztetésen, amelyen többek között a tüntetés kérdéseit is meg szerették volna vitatni velük, az RMDSZ esetében pedig „azt érzékelték”, hogy a szövetség szeptemberre tervez hasonló megmozdulást.

  • Kordonokkal kerítették el a jobbikos képviselők kényszerirodáját

    Kordonokkal kerítették el szerda reggelre a Képviselői Irodaház aulájának azt a részét, ahol június vége óta a Jobbik "kényszerirodái" működtek – mondta szerdán Balla Gergő, az ellenzéki párt képviselője.

     

  • „Enyhén bundagyanús” eredmények a nigériai osztályzókon

    Nyilvánvaló bundázás miatt a Nigériai Labdarúgó Szövetség felfüggesztette négy alsóbb osztályú klub működését, amelyek közül kettő feltűnő gólkülönbséggel igyekezett kiharcolni a felsőbb osztályba jutást.

  • Lezuhant egy lengyel hegymászó a Himalájában

    Lezuhant Artur Hajzer lengyel hegymászó a Himalájában lévő Gasherbrum I csúcs megmászása közben. Krzysztof Wielicki neves hegymászó szerdán Varsóban bejelentette: Hajzer társa, Marcin Kaczkan műholdas telefonon közölte vele, hogy látta Hajzert lezuhanni, aki meghalt.

  • Fiatalok tanácskoztak a regionalizációról

    Az Itthon, fiatalon mozgalom szervezésében szakmai konferenciát tartottak Regionalizáció a fiatalok szemével tematikában július 9-én Kovászna Megye Tanácsának gyűléstermében. A mozgalom első országos rendezvényeként megtartott megbeszélésén magyarországi és erdélyi fiatal szakemberek, pártpolitikusok osztották meg véleményüket a tervezett regionális átszervezésről.

  • A Sahtar Dél-Amerikából pótolja Mhitarjant és Fernandinhót

    Az ukrán bajnok Sahtar Doneck két dél-amerikai játékossal, a brazil Fernando Lucas Martinsszal és az argentin Facundo Ferreyrával erősít, egyaránt öt évre.