Amirõl a ma szól

  • Enni kezdtek az éhségsztrájkoló guantánamói rabok

    A guantánamói amerikai börtönben éhségsztrájkot kezdett 99 rab többsége már elkezdett enni az utóbbi 24 órában, jelentette be szombaton Sam Haus, a börtönigazgatóság képviselője. A börtönben őrzött 166 fogoly közül 102 csatlakozott a több mint 4 hónapja kezdett éhségsztrájkhoz, amellyel magánzárkába helyezésük ellen tiltakoztak.

  • Egy halálos áldozata is van a tajvani tájfunnak

    Egy halottja és 21 sérültje van eddig a Soulik tájfun pusztításának Tajvanon, jelentette be szombaton a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó taipei központ. A helyi sajtó jelentései szerint egy motoros rendőr meghalt, amikor egy épületről faldarabokat sodort le a szél, és a lezúduló téglák fejen találták.

  • Koncerten adtak számot tudásukról a régizenei nyári egyetem hallgatói

    Maratoni koncerten mutatták be pénteken, mit tanultak közel egy hét alatt a VI. Régizenei Nyári Egyetem hallgatói. A kilenc tanfolyamon mintegy hatvan hallgató vett részt – nyolc évestől 52 évesig, zene iránt érdeklődő műkedvelőtől tudása mélyítését akaró hivatásos zenészig.

  • Historikus zene szakrális környezetben a Régizene Fesztiválon

    Két templomi hangverseny szerepelt a Csíkszeredai Régizene Fesztivál pénteki műsorán: a Transylvania Barokk Együttes a református templomban mutatta be Londontól Erdélyig Európán át című műsorát, a Barokk Fesztiválkórussal kiegészült Barokk Fesztiválzenekar pedig a Szent Ágoston templomban nagyszabású vokálszimfonikus hangversenyt adott. 

  • Honismereti tábort szerveztek Gyergyószárhegyen

    Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében, az Összetartozunk szórványprogram keretében július 4–11. között ötödik alkalommal szervezték meg a „Múlt, jelen, jövő…” honismereti és közösségfejlesztő tábort, melyen hajdúsági, Beszterce környéki és gyergyói-medencei V–VIII. osztályos diákok vettek részt.

  • Szépítettek Kolozs megye érettségi statisztikáin?

    Kolozs megyében 1,1 százalékponttal,  72,21 százakékra javult a sikeresen érettségizők aránya az óvások elbírálása után, és a megye megőrizte második helyét az érettségi teljesítmény szerinti országos toplistán. Ám már az előzetes eredmények közlésekor felmerült: ez a teljesítmény "szépített adat"

  • Megtartották az előfutam-sorsolást a Székely Vágtára

    Pénteken este tartották meg a Székely Vágta előfutamainak sorsolását. Az állatorvosi vizsgán mind a harminc ló átment, így az összes benevezett lovas indulhat a futamokon.

  • Antonescuék siratják a fél lábbal börtönben lévő volt minisztert

    Victor Ponta kormányfő és Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egyaránt sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a legfelsőbb bíróság pénteken – nem jogerősen – öt év börtönre ítélte az időközben leváltott liberális szállításügyi minisztert.

  • Megvonta Franciaországtól az "AAA" osztályzatot a Fitch Ratings

    Megvonta Franciaországtól a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatot pénteken Fitch Ratings, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az adósságfolyamatok rosszabbak a cég által eddig vártnál.

  • Tenisz: biztosan lesz román döntőse a budapesti női tornának

    Utolsóként Alexandra Cadanţu is kvalifikálta magát a 235 ezer dollár összdíjazású Hungarian GP női tenisztorna elődöntőjébe, ahol a Babos Tímeát búcsúztató Simona Haleppel küzdhet meg a döntőbe jutásért.

  • Snowden nagyon sovány, de jó a frizurája (VIDEÓ)

    Edward Snowden nem akar a nyilvánosság előtt mutatkozni, de a Rosszija 24 állami hírtelevízió által is bemutatott, mobiltelefonnal készített felvétel alapján mindenki meggyőződhetett arról, hogy az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus él és jól van.

  • Kisiklott egy vonat Párizs közelében, legalább nyolcan meghaltak

    Kisiklott egy vonat péntek délután a Párizs közeli Brétigny-sur-Orge településnél. A balesetnek több áldozata van - közölte a helyi prefektúra.

  • Régiók: Dragnea „megtört” Bálványosfürdőn

    Korábbi nyilatkozataival ellentétben Liviu Dragnea kormányfőhelyettes pénteken Bálványosfürdőn elismerte: az etnikai szempontokat is figyelembe kell venni Románia közigazgatási régióinak megrajzolásakor. A miniszter Hargita, Kovászna és Maros megyei önkormányzati vezetőkkel találkozott.

  • Egy százalékponttal nőtt az óvások után a sikeres érettségizők aránya

    Egy százalékponttal, 55,4-ről 56,4 százalékra nőtt a sikeresen érettségizők aránya az óvások elbírálása után – derül ki az oktatási minisztérium honlapján közzétett eredményekből. Tavaly a vizsgázók 44,26 százaléka szerzett oklevelet.

  • Zászlótörvényt ígért a székelyeknek Liviu Dragnea

    Zászlótörvényt ígért Liviu Dragnea közigazgatásért felelős miniszterelnök-helyettes pénteken a székelyföldi helyhatóságok képviselőinek Bálványosfürdőn, ahol a bukaresti kormány régiószervezési terveit ismertette egy fórumon.

  • Öt évre lecsukhatják Relu Fenechiu minisztert

    Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság Relu Fenechiu liberális párti közlekedési minisztert egy korrupciós perben. A pénteken közölt ítélet első fokon született, a vádlott fellebbezhet.

  • 2011-ben tízmillió alá csökkent a múzeumlátogatók száma

     Romániában szinte folyamatosan csökkent a múzeumlátogatók száma az elmúlt években, 2011-ben 9,5 millió ember kereste fel a romániai tárlatokat, 2,7 millióval kevesebb, mint négy évvel korábban - derült ki pénteken a román kulturális minisztérium egyik dokumentumából.

  • Először tanácskoztak a Duna-menti országok képviselői

    A Duna Stratégia részeként első alkalommal tartották meg a Duna menti parlamenti képviselők konferenciáját a németországi Ulm-ban. A találkozón tíz ország nemzeti parlamenti képviselői vettek részt. Az Európai Parlament részéről az RMDSZ-es Sógor Csaba és a német Michael Theruer voltak jelen.

  • Politikai menedékjogot kér Oroszországtól Edward Snowden

    Edward Snowden, az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikus bejelentette pénteken a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól.

     

  • 38 millió euróért „váltott Realt” a 23 éves baszk középpályás

    A Real Madridban folytatja pályafutását Asier Illarramendi, a spanyol U21-es labdarúgó-válogatottal idén Európa-bajnoki címet nyert középpályás. A 23 éves futballistát a madridi klub kivásárolta a szerződéséből, és egészen elképesztő, 38 millió eurót fizet érte a Real Sociedadnak.