Amirõl a ma szól

  • Wimbledon: Andy Murray megtörte a 77 éves brit átkot

    A brit Andy Murray nyerte a wimbledoni tenisztorna vasárnapi férfi egyes döntőjét, miután 3 óra 8 perc alatt 6:4, 7:5, 6:4-re legyőzte a világelső szerb Novak Djokovicot. A 26 éves skótnak ez volt pályafutása második Grand Slam-diadala, és 77 év után - Fred Perry 1936-os sikere óta - ő az első brit, aki nyert az All England Tennis Club gyepén.

  • Ferenc pápa Lampedusán imádkozik a bevándorlókért

    Ferenc pápa hétfőn az Afrikához legközelebbi európai szigetre, a dél-olaszországi Lampedusára utazik, hogy az itt élőkkel és az ide érkező bevándorlókkal találkozzon, valamint a tengerbe veszett ezrekért imádkozzon.

  • Felrobbant egy nyersolajat szállító tehervonat Kanadában

    Québec tartományban a Montrealtól kétszázötven kilométerre keletre fekvő Lac Mégantic kisváros központjában kisiklott egy nyersolajat szállító tehervonat, a baleset nyomán óriási tűz keletkezett, amelynek következtében mintegy harminc ház megsemmisült.

  • Vasvári Pálra emlékeztek halála évfordulóján Körösfőn

    A kalotaszegi Körösfőn a Vasvári Pál-emlékoszlopnál tartott koszorúzással zárult vasárnap az a háromnapos rendezvénysorozat, amelyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik vezéralakjára, Vasvári Pálra emlékeztek halála évfordulóján.

  • Több ezres létszámleépítés jöhet Görögországban

    Az IMF görögországi missziójának vezetője szerint haladást sikerült elérni a mentőcsomag feltételeinek teljesítéséről folyó tárgyalásokon és valószínűleg meg is lesz a megállapodás a csomag következő részletének folyósításáról döntő hétfői Eurogroup-találkozó előtt.

  • Vettel először nyert hazai közönség előtt

    Sebastian Vettel, a Red Bull hazai közönség előtt szereplő pilótája nyerte meg vasárnap a Forma-1-es Német Nagydíjat. A háromszoros világbajnok ezzel tovább növelte előnyét az összetett pontversenyben. Vettel egy rossz sorozatát is megszakította, ugyanis 2011 szeptembere után nyert újra Európába.

  • Edward Snowden a halálbüntetéstől fél, ezért nem térne haza

    Az amerikai titkos adatgyűjtési botrány főszereplője, Edward Snowden attól tart, hogy ha visszakerülne az Egyesült Államokba, ott nem kapna tisztességes eljárást, s akár életfogytiglani börtönre vagy halálbüntetésre is ítélhetnék. Snowden ezt a nicaraguai kormányzathoz benyújtott menedékjogi kérelmében fejti ki, amelyet a managuai vezetés szombat este hozott nyilvánosságra.

  • Több ezer székelyruhás regisztrált az Ezer Székely Leány napján

    Nagy számban érkeztek résztvevők és érdeklődők Csíkszeredába szombaton, az Ezer Székely Leány Napjára. A szervezők mintegy 2500 székelyruhást vettek nyilvántartásba, ám egyesek szerint ennél jóval többet számláltak a csíksomlyói nyeregben. A Csíki Játékszín előtt a lovasok, szekeresek és hintósok gyülekeztek, a megyeháza előtt pedig a székely ruhába öltözött utasok.

  • Visszaeső bűnöző a szászfenesi robbanás gyanúsítottja

    A szászfenesi tömbház-robbanás ügyében gyanúsított nő ült már börtönben, gyermekgyilkosság miatt - írja a Mediafax. A 62 éves asszony múlt hétfőn éjszaka meggyújtott egy gyertyát a lakásában, megengedte a gázt, majd elhagyta az épületet. Néhány órával később a lakás felrobbant, további 16 lakrészt és 6 személygépkocsit teljesen szétzúzva.

  • Landolás közben lezuhant egy Boeing San Franciscóban (VIDEÓ)

    Egy Boeing 777-es gép csapódott a földhöz a San Franciscó-i nemzetközi reptéren. A dél-koreai Asiana Airlines gépe Szöulból érkezett. Hivatalos adatok szerint ketten haltak meg és több mint száznyolcvanan megsérültek a dél-koreai Boeing 777-es utasszállító repülőgép San Franciscó-i balesetében. A hatóságok szerint minden utast megtaláltak.

  • Nobel-békedíjas kormányfőt neveztek ki Egyiptomban

    Adli Manszúr ideiglenes államfő Mohamed el-Baradeit nevezte ki ideiglenes kormányfőnek Egyiptomban, ahol szombaton a két tábor összecsapott. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Nobel-békedíjas volt főigazgatóját a legesélyesebbnek tartották erre a posztra, és az ellenzék korábban őt választotta képviselőjévé a hadsereg által bejelentett politikai átmenet megvalósításában.

  • Egy boldogabb évszázadot kíván 78. szülinapjára a dalai láma

    Egy boldogabb évszázad megteremtésére szólította fel a világ fiataljait a dalai láma a 78. születésnapja alkalmából Indiában tartott ünnepségen.

  • Török Zsolt a Nanga Parbatról: „fuldokoltam az erős széltől”

    „Nem volt csúcsmászásra való idő. A reggel amikor kiléptem a sátorból valósággal fuldokoltam az erős széltől” – írta feleségének Török Zsolt, a 2013-as romániai Nanga Parbat-expedíció vezetője.

  • EU tábor: a regionalizáció gyakorlati vetületeiről beszélgettek

    Regionalizáció a mindennapokban volt a téma a 10. EU Tábor szombati napjának utolsóelőtti előadásán. Az interaktív beszélgetésen felszólalt Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke, a moderátor szerepét Takács Aranka MIÉRT elnökségi tag töltötte be. 

  • Magyar film nyerte a fődíjat a Karlovy Vary-i fesztiválon

    Szász János A nagy füzet című alkotása nyerte szombaton a fődíjat, a Kristály Glóbuszt a Karlovy Varyban rendezett nemzetközi filmfesztiválon

  • Melegek és jobbikosok vonultak a Budapest Pride-on

    Kevéssel szombat délután hat óra előtt különösebb incidens nélkül érkezett meg a 18. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztivál keretében szervezett felvonulás menete a fővárosi Olimpia parkba. A résztvevőket gyakorlatilag egész úton ellentüntetők követték a kordon túloldalán.

  • Metropolisz övezetek - csak a városnak jár a pénz?

    Kolozsvár és Marosvásárhely metropolisz övezeteiről szóló előadáson vehettek részt az EU Tábor jelenlévők szombat délután. Az eseményen Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere szólaltak fel. A beszélgetést Szabó Tamás, a Kolozsvári Önkormányzat Fejlesztési Irodájának munkatársa vezette.

  • Wimbledon: győzött a 175-ös IQ-val rendelkező „Madame Einstein”

    A 15. helyen kiemelt, 175-ös IQ-ja miatt Madame Einsteinnek becézett francia Marion Bartoli nyerte a wimbledoni tenisztorna szombati női egyes döntőjét, miután 1 óra 21 perc alatt 6:1, 6:4-re legyőzte a 23.-ként rangsorolt német Sabine Lisickit.

  • EU Tábor: fókuszban a nők

    Az RMDSZ női szervezetének megalakulásáról tartott konstruktív beszélgetést a Marosfőn zajló EU Táborban Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap igazgatója, Nagy Emese, a Szövetségi Elnöki Hivatal tanácsosa, valamint Takács Aranka MIÉRT elnökségi tag. A személyes hangvételű előadáson  megfogalmazták: céljuk a sikeres nőket példaképül állítani, és az ügyes, de egyedül bátortalan nőket támogatni.

  • Régiókról és regionalizációról az EU Táborban

    A regionalizáció kérdésköréről beszélgetett Csutak István régiófejlesztő szakpolitikus és Pataki Csaba RMDSZ-es szenátor a 10. EU Táborban szombaton. Szabó Tamás politológus moderálásával a beszélgetőpartnerek statisztikai adatokkal, példákkal és általános tudnivalókkal járták körül a témakört.