Amirõl a ma szól

  • Tíz százalékkal jobb arányban diplomáztak Háromszéken

    A háromszéki érettségiző diákok 42,74 százalékának sikerült diplomát szereznie az idei első vizsgafordulón, az átmenési arány 10 százalékkal jobb, mint a tavalyi.

  • Az egyiptomi hadsereg vérfürdőt rendezett Murszi hívei között

    Legalább negyven ember meghalt Egyiptomban hétfő hajnalban a Köztársasági Gárda székházánál, ahol egyes értesülések szerint a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt tartják fogva. A Murszit támogató Muzulmán Testvériség szerint a hadsereg a békés tüntetők közé lőtt, ők 53 áldozatról, 300 sérültről beszélnek. A lövöldözés után a „forradalmat elrablók" elleni felkelésre buzdították az ország népét.

  • Érettségi: aki nem készült fel, nem is vizsgázott

    Az idei, elmúlt éveknél jobb érettségi eredményeket Király András oktatási államtitkára azzal magyarázza, hogy a felkészületlenek nem is iratkoztak be a vizsgára. A továbbra is országos átlag alatti székelyföldi jegyek oka szerinte az alacsony színvonalú székelyföldi szakközépiskolai képzés.

  • Büntetőeljárást indítanának Petr Necas bukott cseh kormányfő ellen

    Büntetőeljárást indítana Petr Necas bukott cseh kormányfő ellen az államügyészség. Ivo Istvan államügyész ezért hétfő délelőtt hivatalos kéréssel fordult Miroslava Nemcovához, az alsóház elnökéhez, hogy a testület az üggyel kapcsolatban vonja meg a képviselői mentességet Necastól.

  • Pénzbírsággal sújtják a magyar zászló elégetőit

    A Kolozs Megyei Törvényszéki Ügyészség 1400 lejre bírságolta azt a két fiatalt, akik az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálatának bejelentése szerint 2013. március 18-án egy kolozsvári labdarúgó mérkőzésen elégettek egy magyar zászlót – tájékoztatott hétfőn az RMDSZ főtitkára.

  • Exkluzív interjú Török Zsolttal a Nanga Parbatról

    „A Himalájában semmire nincs garancia, még arra sem, hogy az ember életben marad, ha megtámad egy ilyen híres csúcsot. De én úgy érzem, sikerülni fog. A feleségem is ezzel biztat” – mondta el a maszol.ro-nak adott interjúban a Nanga Parbatról Török Zsolt. Az aradi hegymászót műholdas telefonján értük el a 6000 méteres alaptáborban.

  • Öt magyar diák vizsgázott színjelesre az érettségin

    Összesen 122 diáknak sikerült színtízes átlagot elérni az idei érettségin – derül ki az összesített eredményekből. Ez rekordnak számít, amióta bevezették a térfigyelő kamerákat a vizsgákon.

  • Diaconescu szerint nem lesz etnikai régió Romániában

    Nem lesz Romániában etnikai alapon szervezett régió - szögezte le Cristian Diaconescu elnöki tanácsadó, volt külügyminiszter egy marosvásárhelyi sajtóértekezleten a Gândul hétfői beszámolója szerint.

  • Kilencen meghaltak egy spanyol buszbalesetben (VIDEÓ)

    Kilenc ember meghalt és tizenötnél többen megsérültek egy autóbusz balesetében Spanyolország középső részén, Avila közelében, Madridtól északra – közölte hétfőn a helyi mentőszolgálat.

  • Bombamerénylet a iaşi-i műszaki egyetemen

    Egy feketébe öltözött, hátizsákos fiatal betoppant hétfőn délelőtt a iaşi-i műszaki egyetem egyik – államvizsgázó diákokkal zsúfolt – előadótermébe, s felrobbantott egy kezdetleges bombát; a hatalmas ijedtségen kívül senkinek sem lett baja – közölték a hírtelevíziók.

  • Végső búcsút vettek Horn Gyula volt miniszterelnöktől

    Hétfő délelőtt végső búcsút vettek Horn Gyulától, Magyarország volt miniszterelnökétől a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az állami, katonai tiszteletadás mellett tartott temetésen a családtagok, hozzátartozók mellett politikustársak és külföldi vendégek is lerótták kegyeletüket.

  • Kevesebb a román turista külföldön is, itthon is

    Májustól kezdődően, amikor lejárt az early booking időszaka, 25 százalékkal csökkent a románok körében a kereslet mind a belföldi, mind a külföldi nyaralások iránt – mutatnak rá a Román Turizmus Munkáltatói Szövetségének az adatai.

  • A labdarúgó Liga 1 2013-2014-es programja

    Kisorsolták a labdarúgó Liga 1 2013-2014-es idényének programját: a fővárosi Dinamo-Steaua-derbire a negyedik, a kolozsvári U-CFR-rangadóra a hetedik, a brassói FC-Corona-összecsapásra a tizennegyedik fordulóban kerül sor.

  • Szülővárosában tart előadást a világhírű fizikus

    Balánbánya szülöttje, Barabási Albert László fizikus, a hálózatok tudományának atyja szülővárosában tart előadást kedden. Az előadás címe "Behálózva: a hálózatok bonyolult világában".

  • A 2016-os riói paralimpián 526 aranyérmet osztanak ki

    A 2016-os riói paralimpián 22 sportágban 526 aranyérem a tét a résztvevők számára, mindkét szám rekord a fogyatékkal élők seregszemléjének történetében.

  • A pilóta tapasztalatlansága okozta a San Francisco-i légi balesetet

    Az előírtnál jóval kisebb sebességgel közelített a leszállópályához, és közvetlenül a „kemény” landolás előtt újra a levegőbe próbált emelkedni az Asiana Airlines dél-koreai légitársaság Boeing 777-es gépe, amely szombaton szerencsétlenül járt San Franciscóban – közölte vasárnap az amerikai közlekedésbiztonsági szolgálat, miután elemezte a gép fekete dobozai által rögzített adatokat és hangfelvételt.

  • Lottó: még nincs gazdája a 11 millió eurónak

    Továbbra sincs gazdája a román lottó közel 11 millió eurós főnyereményének, mert vasárnap este sem volt telitalálat a hatoson. A nyertes számok: 11, 2, 34, 36, 48, 8. Öt számot 31-en találtak el, nyereményünk egyenként 27 651 lej.

  • Kórházba szállították az amerikai külügyminiszter feleségét

    Kórházba szállították vasárnap délután Teresa Heinz Kerryt, az amerikai külügyminiszter feleségét.

  • Rekordszintű érdeklődés fogadta a magyarokat Washingtonban

    A Smithsonian Folklife Fesztivál (SFF) történetében rekordot döntött a Magyarország részvételével megtartott rendezvénysorozat látogatottsága, és az amerikai függetlenség napján eladott magyar ételek és italok mennyisége is felülmúlta a korábbi csúcsokat - mondta el az MTI-nek vasárnap, a fesztivál zárónapján Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.