Amirõl a ma szól

  • Wimbledon: 77 év után tartaná otthon a serleget Andy Murray

    Juan Martín del Potro egészen kiváló játékot mutatott be Novak Djokovics ellen a wimbledoni teniszbajnokság elődöntőjében, de ez is kevés volt, a világelső öt játszmában nyert, így ő jutott be elsőként a férfi egyes döntőjébe. A szerb klasszis ellenfele a második helyen kiemelt Andy Murray lesz, aki az első játszmát tie-breakben még elveszítette Jerzy Janowicz ellen, utána azonban zsinórban három játszmát megnyert.

  • Nicaragua és Venezuela is befogadná Snowdent

    A nicaraguai elnök kilátásba helyezte, hogy országa adott esetben kész az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt Edward Snowden befogadására. Nem sokkal később a venezuelai államfő is hasonlóan nyilatkozott.

  • Kolozsvár az Európa Ifjúsági Fővárosa cím felé

    A Kolozsvár - Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 projekt részleteibe nyerhettek betekintést az EU Tábor résztvevői. A beszélgetésen Nagy Glenda, a projekt PR felelőse, illetve Geréd Imre kolozsvári önkormányzati képviselő szólaltak fel, a moderátor szerepét pedig Borzási Sarolta töltötte be.

  • EU Tábor: Élet és munka Brüsszelben

    “Brüsszelből jöttem, mesterségem címere” címmel interaktív előadást tartottak a 10. EU Táborban Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő részvételével és Szabó József MIÉRT elnök vezetésével. A kötetlen beszélgetés főként a Brüsszelben végezhető gyakornoki program köré épült.

  • Újabb összecsapások Egyiptomban: 30 halott, 200 sebesült

    Újabb összecsapások voltak szombatra virradóra az egyiptomi Alexandria városában a megbuktatott Mohamed Murszi elnök támogatói és a volt elnök ellen tüntetők között. A hadsereg által leváltott államfő hívei szombatra újabb tiltakozó akciókra szólítottak fel.

  • Lemondott a Hargita Megyei Postahivatal igazgatója

    Lemondott Barti Tihamér, a Hargita Megyei Postahivatal igazgatója a vállalatnál elrendelt kollektív elbocsátások miatt. A leépítések Hargita megyét is jelentős mértékben érintik.

  • Politikai botrány lett az érettségi botrányból

    Az oktatási és a belügyi tárca vezetőjének fejét követeli az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) amiatt, ahogyan a hatóságok a bukaresti Dimitrie Bolintineanu Líceum körüli érettségi botrányt kezelték. A történtekről Victor Ponta kormányfő és Radu Stroe belügyminiszter egymásnak ellentmondóan nyilatkozott.

  • Európa energetikai függőségéről az EU táborban

    A Marosfőn zajló EU tábor pénteki napján Európa Energetikai függőségéről számolt be László Attila RMDSZ szenátor, Antal István RMDSZ parlamenti képviselő, Nagy Bege Zoltán, az Országos Energetikai Ügynökség vezérigazgatója, valamint Tóth Ferenc, a Romgaz Rt. Országos Földgáz Társaság egykori vezérigazgatója. A moderátor Antal Lóránt, a MIÉRT elnökségi tagja volt. 

  • Elhalasztották Török Zsolték a csúcstámadást

    Csúcstámadás helyett egy táborral lejjebb vonultak a 2013-as romániai Nanga Parbat expedíció tagjai szombaton, ugyanis az éjszaka folyamán megerősödött szél gazdag hóhullást is hozott. Török Zsolték még csütörtökön ütöttek tábort 7200 méteren, pénteken pedig pihenéssel és hidratálással készültek a  8125 méteres Nanga Parbat megmászására.

  • Miért drágább a hazai gyümölcs az importált banánnál?

    A rendszerváltás óta eltelt 23 év alatt drasztikusan lecsökkent a romániai gyümölcsösök területe, ezért az idehaza megtermelt gyümölcs gyakran drágább, mint ami több ezer kilométerről érkezik. A hazai gyümölcstermesztés helyzetét mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy tavaly több banánt exportáltunk, mint barackot.

  • Játék, szabály és szabadság az idei Minimum Party alkotótábor témája

    Július 31 és augusztus 11 között tizennyolcadik alkalommal lesz Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál. Idén kilenc műhellyel indul a főleg diákokat, de a művészetek iránt érdeklődő bármely korosztály képviselőit is alkotómunkára váró természetművészeti tábor.

  • A székely zászló mellé kerül a meleg közösség szimbóluma?

    A Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt arra kérte pénteken nyílt levélben Tarlós István főpolgármestert, hogy a szombati melegfelvonulás, a Budapest Pride idejére tűzze ki a székely zászló mellé a városháza homlokzatára a meleg közösség szimbólumát.

  • Visszaemelte a részleges államcsőd-besorolásból Ciprust a Fitch

    Visszaemelte a korlátozott szuverén nem törlesztői - vagyis részleges államcsődöt jelző - szintről Ciprus hosszú lejáratú hazai államadós-kötelezettségeinek osztályzatát pénteken a Fitch Ratings.

  • Megtagadta a színpadra lépést a Bolsoj prímabalerinája

    Újabb botrány borzolja a kedélyeket a világ leghíresebb balettszínházában, a Bolsojban.  Szvetlana Zaharova, a moszkvai Nagyszínház prímabalerinája a szereposztás miatt megtagadta, hogy fellépjen az Anyegin című balett bemutatóján - számol be a Bolsoj újabb botrányáról az orosz sajtó.

  • Milyen lesz Európa, kell-e majd ez nekünk?

    Legyen-e Európai Egyesült Államok? Ezt a kérdéskört járta körül a Marosfőn zajló EU Tábor péntek délelőtti pódiumbeszélgetésén, Markó Béla RMDSZ-szenátor, illetves két EP-képviselő, Winkler Gyula és Sógor Csaba. A Magyországról szóló Tavares-jelentés is szóba került.

  • Megvédte az etnikai autonómiát a Régiók Bizottságának elnöke

    Az etnikai autonómia nincs ellentmondásban a jogállamisággal - mutatott rá Bukarestben Ramón Luis Valcárcel Siso, a Régiók Bizottságának elnöke pénteken.

  • Velencei Bizottság: még meg kéne rágni az alkotmánymódosítást

    Üdvözölte a Velencei Bizottság, hogy a jövő évre halasztódhat az alkotmány módosítása - ezt Thomas Markert, a bizottság titkára jelentette ki pénteken Bukarestben.

  • Nagyszabású ünnepséggel indult a litván uniós elnökség

    A vilniusi egyetemen tartott nagyszabású ünnepséggel, uniós vezetők jelenlétében vette kezdetét az Európai Unió Tanácsának litván elnöksége.

  • Mikó-per: októbert 10-én eldőlhet Markó Attiláék sorsa

    A legfelsőbb bíróság nem kíván újabb bizonyítékokat megvizsgálni, tanúkat meghallgatni, szakértői jelentéseket elkészíttetni a Mikó-perben - tudta meg pénteken az MTI az igazságügyi intézmény sajtóosztályától

  • Le Pen: jövőre 50 ezer román, bolgár és cigány árasztja el Nizzát

    Legalább 50 ezer roma érkezik jövőre Nizzába Romániából, Bulgáriából és Magyarországról - mondta a dél-franciaországi városban Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front tiszteletbeli elnöke.